-
Rozpoczęcie postępowania egzekucyjnego
Witam
Bardzo proszę o informację, który moment jest traktowany, jako data rozpoczęcia postępowania egzekucyjnego komornika?
Czy istnieje obowiązek poinformowania dłużnika o dacie rozpoczęcia takiego postępowania?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
-
Super Moderator
Nie opisałeś dokładnie stanu faktycznego. W szczególnści nie wiem czy chodzi o postępowanie cywilne, czy administracyjne. Co do zasady za wszczęcie postępowania egzekucyjnego uważa się dokonanie czynności egzekucyjnej np. zajęcia. Dłużnika informuje się o czynnościach egzekucyjnych, jednakże taka informacja może być przekazana po ich dokonaniu (np. przy zajęciu rachunku bankowego dłużnik nie jest informowany przed...). Wszystko zależy od rodzaju postępowania, zastosowanego środka egzekucyjnego itp.
-
law, bardzo dziękuję za zainteresowanie i informacje 
Sprawa dotyczy postępowania cywilnego.
Wraz z innymi osobami miałem zasądzoną przez Sąd solidarną spłatę kosztów postępowania wierzycielom.
Kilka dni temu dostałem dokument od komornika o zajęciu moich wierzytelności - nadpaty podatku dochodowego z Urzędu Skarbowego. Dokument zwróciłem na poczcie, bo okazało się, że adres na kopercie i w dokumencie jest pomylony. Błędne były też data urodzenia i nr dowodu os. Dodakowo w międzyczasie cała kwota zadłużenia została spłacona, choć w dokumencie jest podana cała kwota zadłużenia.
Czy w takiej sytuacji mam możliwość obronic się przed kosztami komorniczymi? Oficjalnie nie dostałem żadnej informacji o wszczęciu postępowania.
Uprawnienia umieszczania postów