+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Rozpoczęcie postępowania egzekucyjnego

Nowy użytkownik

Rozpoczęcie postępowania egzekucyjnego

Witam
    Bardzo proszę o informację, który moment jest traktowany, jako data rozpoczęcia postępowania egzekucyjnego komornika?
    Czy istnieje obowiązek poinformowania dłużnika o dacie rozpoczęcia takiego postępowania?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam!

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Nie opisałeś dokładnie stanu faktycznego. W szczególnści nie wiem czy chodzi o postępowanie cywilne, czy administracyjne. Co do zasady za wszczęcie postępowania egzekucyjnego uważa się dokonanie czynności egzekucyjnej np. zajęcia. Dłużnika informuje się o czynnościach egzekucyjnych, jednakże taka informacja może być przekazana po ich dokonaniu (np. przy zajęciu rachunku bankowego dłużnik nie jest informowany przed...). Wszystko zależy od rodzaju postępowania, zastosowanego środka egzekucyjnego itp.

Nowy użytkownik
    law, bardzo dziękuję za zainteresowanie i informacje
    Sprawa dotyczy postępowania cywilnego.
    Wraz z innymi osobami miałem zasądzoną przez Sąd solidarną spłatę kosztów postępowania wierzycielom.
    Kilka dni temu dostałem dokument od komornika o zajęciu moich wierzytelności - nadpaty podatku dochodowego z Urzędu Skarbowego. Dokument zwróciłem na poczcie, bo okazało się, że adres na kopercie i w dokumencie jest pomylony. Błędne były też data urodzenia i nr dowodu os. Dodakowo w międzyczasie cała kwota zadłużenia została spłacona, choć w dokumencie jest podana cała kwota zadłużenia.
    Czy w takiej sytuacji mam możliwość obronic się przed kosztami komorniczymi? Oficjalnie nie dostałem żadnej informacji o wszczęciu postępowania.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów