-
Ubezpieczenie OC pojazdu
Prosze o pomoc w zakresie ubezpieczenia OC.
Kupilem samochód we wrześniu 2011r. Samochod byl ubezpieczony w Tarnowie od Lipca 2011r.
Po zakupie ubezpieczyłem pojazd w innej firmie w Krakowie. Po miesiącu dosałem od poprzedniego ubezpieczyciela pismo abym dopłacił 240 pln w związku z tym, że mieszkam w innym mieście - dlatego OC droższe.
Ubezpieczenia jeszcze nie wypowiedziałem bo "mi się nie chciało iść na pocztę" ale jak wiadomo mamy czas do końca terminu obowiązywania.
Kilka dni temu dostałem pismo, że jeśli nie zapłacę zaległych 240 zł + odsetki (nie podano jakie) w ciągu 7 dni to sprawa zostanie skierowana do windykacji.
Czy mają prawo do tego? Zamierzam wypowiedzieć umowę ale mam na to jeszcze kilka miesięcy.
pozdr
Kamil
-
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam ale czy to poprzednie ubezpieczenie z Tarnowa nie dotyczyło poprzedniego właściciela auta ?
-
Tak, poprzednie ubezpieczenie dotyczy wlasciciela poprzedniego
ale po przekalkulowaniu gdy kupilem auto firma wystawila mi pismo zeby doplacil. Mozna to jakos umorzyc skoro podpisalem z innym ubezpieczycielem od razu umowe?
-
Super Moderator
Zgodnie z art. 32 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych z dnia 22 maja 2003 roku, zbywca pojazdu mechanicznego ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej zakładowi ubezpieczeń za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń o zbyciu pojazdu. Czyli jak sprzedawca nie zapłacił składki za cały okres (zapłacił w ratach) i nie została wypowiedziana umowa ubezpieczenia OC (za dalszy okres) z tym ubezpieczycielem, to odpowiedasz za zapłatę tej składki. O umorzenie możesz wystąpić do ubezpieczyciela ale to od niego zależy czy się zgodzi czy nie na umorzenie.
-
Dziekuję za odpowiedź. Będę jutro pisał pismo z prośbą o umorzenie. Niestety za niewiedzę się płaci...w tym kraju
-
Super Moderator
Jak mawiali rzymianie - "igrorantia iuris nocet" czyli nieznajomość prawa szkodzi :-)
Uprawnienia umieszczania postów