+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Ubezpieczenie OC pojazdu

Nowy użytkownik

Ubezpieczenie OC pojazdu

Prosze o pomoc w zakresie ubezpieczenia OC.
    Kupilem samochód we wrześniu 2011r. Samochod byl ubezpieczony w Tarnowie od Lipca 2011r.
    Po zakupie ubezpieczyłem pojazd w innej firmie w Krakowie. Po miesiącu dosałem od poprzedniego ubezpieczyciela pismo abym dopłacił 240 pln w związku z tym, że mieszkam w innym mieście - dlatego OC droższe.
    Ubezpieczenia jeszcze nie wypowiedziałem bo "mi się nie chciało iść na pocztę" ale jak wiadomo mamy czas do końca terminu obowiązywania.
    Kilka dni temu dostałem pismo, że jeśli nie zapłacę zaległych 240 zł + odsetki (nie podano jakie) w ciągu 7 dni to sprawa zostanie skierowana do windykacji.
    Czy mają prawo do tego? Zamierzam wypowiedzieć umowę ale mam na to jeszcze kilka miesięcy.

pozdr
    Kamil

Aktywny użytkownik
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam ale czy to poprzednie ubezpieczenie z Tarnowa nie dotyczyło poprzedniego właściciela auta ?

Nowy użytkownik
    Tak, poprzednie ubezpieczenie dotyczy wlasciciela poprzedniego ale po przekalkulowaniu gdy kupilem auto firma wystawila mi pismo zeby doplacil. Mozna to jakos umorzyc skoro podpisalem z innym ubezpieczycielem od razu umowe?

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Zgodnie z art. 32 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych z dnia 22 maja 2003 roku, zbywca pojazdu mechanicznego ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej zakładowi ubezpieczeń za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń o zbyciu pojazdu. Czyli jak sprzedawca nie zapłacił składki za cały okres (zapłacił w ratach) i nie została wypowiedziana umowa ubezpieczenia OC (za dalszy okres) z tym ubezpieczycielem, to odpowiedasz za zapłatę tej składki. O umorzenie możesz wystąpić do ubezpieczyciela ale to od niego zależy czy się zgodzi czy nie na umorzenie.

Nowy użytkownik
    Dziekuję za odpowiedź. Będę jutro pisał pismo z prośbą o umorzenie. Niestety za niewiedzę się płaci...w tym kraju

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Jak mawiali rzymianie - "igrorantia iuris nocet" czyli nieznajomość prawa szkodzi :-)

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów