+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Prosze o pomoc przed sprawą o alimenty i opieke

Nowy użytkownik

Prosze o pomoc przed sprawą o alimenty i opieke

Czy jest ktoś z Krakowa (mężczyzna) z którym mógł bym się skontaktować w sprawie alimentów i opieki nad dzieckiem (mailowo, telefonicznie lub osobiście). Otóż chciałbym się dowiedzieć czego można się spodziewać w sądzie i jak ogólnie sprawa sądowa wygląda. Może ktoś byłby w stanie doradzić co i jak skoro już przez to przechodził.

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Sprawa o alimenty można powiedzieć przebiega szablonowo. Powód przedtawia swoje rację (wskazuje jakie są wydatki na dziecko), a pozwany wskazuje swoje (jakie ma źródła dochodów, ile zarabia). Co ważne w takiej sprawie to sprawdzenie czy wydatki na dziecko zostały udokumentowane, tzn. czy powódka wskazała, że żadana kwota istotnie jest niezbędna do utzrymania dziecka. Pozwany natomiast może wskazywać, że żadane alimenty są zbyt wysokie biorąc pod uwagę jego dochody, z których on sam musi się utzrymać. Wszystko zalezy od sadu... albo uzna rację jednej albo drugiej strony.

Nowy użytkownik
    No własnie o to chodzi. czego mogę sie spodziewać?, co przygotować?, jak to rozegrać?, proszę o jakiekolwiek porady które by się przydały w tej sprawie.

Nowy użytkownik
    z tego co wiem to liczy sie takze jej czynsz za mieszkanie (co dla mnie jest nie-logiczne skoro ona by to samo placila czy zyje sama czy z dzieckiem). oczywiscie Ja bardzo chcialbym aby dziecko mieszkalo ze mna i jestem w stanie SAM oplacic wszystko tak i zapewnic dziecku lepsze zycie niz ona. Jednak ona na to sie nie zgodzi. A wiec wedlug jej liczenia to powinienem placic:

500zl na mieszkanie (ona placi 1000zl za wynajem)
    290zl na zlobek (580zl to miesieczna oplata zlobka)
    400zl wyzywienie i leki (wydaje mi sie to zbyt duzo bo 800zł na jedzienie to chyba jej wymysł)

1200zl?? czy to moze byc ok? troche duzo jak niekturzy w polsce tyle nawet nie zarabiaja.

+ Odpowiedz w tym wątku

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów