+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Wynajem mieszkania od gminy

Nowy użytkownik

Wynajem mieszkania od gminy

Witam, zwracam się z takim pytaniem wynajmuję mieszkanie gminne, w związku z jego likwidacja gmina daje mieszkanie zastępcze o mniejszym metrazu, w innej miejscowości. Chciałabym się dowiedzieć czy ja, jako najemca mam prawo dostać mieszkanie o takim samym metrażu jak obecne czy muszę się zgodzić na to mniejsze (syn ma orzeczenie o niepełnosprawności, nie jest to widoczne kalectwo, tylko choroby wewnetrzne, jednak nie jest ujęte w orzeczeniu, że należy mu się osobny pokój) ?! Czy mam też prawo prosić o mieszkanie w tej samej miejscowości ze względu na pracę (ja, mąż i córka).

89martita

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Moim daniem jezeli umowa najmu nie jest wypowiedziana to zmiana umowy wymaga zgody obu stron, czyli też najemcy. Gmina w umowie zobowiązala się do wynajęcia określonego lokalu o określonej powierzchni, więc zamiana winna zostać dokonana na lokal o podobnych parametrach. Gmina jednakze w określonych warunkach mogłaby wypowiedzić ci obecną umowę (skoro następuje likwidacja, to chyba byloby to zasadne), wówczas zgodnie z własnymi uchwałami może zaproponować Ci mieszkanie inne, nawet o mniejszej powierzchni. Mom zdaniem powinnaś zażądać od gminy mieszkania o podobnych parametrach, a jeżeli chcą Ci dać inne to zażądaj wskazania podstawy prawnej, odpowiedniej uchwały z której by wynikało, że mogą ci przyznać lokal o gorsych parametrach.

Nowy użytkownik
    Juz w 2008r mielismy przeprowadzić się do innego lokalu, ale warunki były nieodpowiednie, tym bardziej, że syn jest alergikiem. Przychylili się do naszej odpowiedzi. A teraz dają nam zastepcze mieszkanie, gdzie mieszczą się 2 pokoje, a mamy dwójkę dzieci, syna 10l i córkę 23l. Nie biorą jej pod uwagę, gdyz już jest pełnoletnia i pracuje. Zaznaczam, że nie mamy zameldowania w mieszkaniu wynajmowanym od gminy, tylko wszystkie dzieci, gdyz jeszcze mam 27lsyna ale na wlasna reke sie wyprowadzil, są nieprawnie zameldowane u mojej mamy. Nieprawnie, gdyz nie mają jej zgody. Nie wiem co robić, tym bardziej, że córka nie ma gdzie się podziać jeśli zmuszą nas do zaadaptowania tamtego lokalu.I wraz z przeprowadzką strace prace, gdyz nie bede miala jak dojechac do miejscowosci, w której obecnie mieszkam, no i córka, jeśli musiałaby dzielić mały pokoik z bratem. Mąż ma prawo jazdy, więc musiałby dojeżdzać.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów