-
Umowa o dzieło!
Witam,
Wiem, że odpowiedzi, pytań, informacji na temat umowy o dzieło w internecie jest od groma, ale są niestety niespójne i sprzeczne ze sobą. Dlatego też chciałbym otrzymać jedną rzetelną odpowiedź co do pytań stawianych przeze mnie na tym szanownym forum prawnym.
Otóż drodzy użytkownicy tego forum dajmy na to, iż są dwie osoby fizyczne nie posiadający działalności gospodarczej, jedna o imieniu Karol - ta osoba jest ZLECENIODAWCĄ, która chce posiadać własną stronę internetową z przekazaniem na nią praw autorskich, druga osoba to Dawid - jest osobą zarejestrowaną w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna i jest ZLECENIOBIORCĄ (ona ma wykonać upragnioną stronę www Karola).
Tak więc Karol przekazał Dawidowi wszystkie wytyczne co do strony jaką sobie wymarzył. Dawid ze względu na duże doświadczenie w projektowaniu stron internetowych wykonał ją w przeciągu tygodnia.
Karol zaakceptował wykonaną stronę i podpisał (wysłaną drogą e-mail przez Dawida) umowę o dzieło.
Dajmy na to:
Kwota w umowie za wykonanie tej usługi to 1000zł.
Termin wykonania projektu - tak jak pisze w umowie to 20 styczeń 2012 r.
Data finalna podpisania umowy przez obydwie strony to 15 styczeń 2012r. (Podpisanie umowy z każdej ze stron zostało zrealizowane szybciej niż termin zawarty w umowie. Ma to jakieś znaczenie, że można szybciej umowę podpisać niż zawarty termin wykonania w umowie?).
Kolejne moje pytania właśnie co do tej umowy o dzieło:
1. Po zakończeniu projektu i podpisaniu umowy przez obydwie strony, Karol ma wysłać Dawidowi pieniądze w kwocie brutto czy netto?
2. Która ze stron płaci podatki (jeśli jest ich wiele bardzo proszę o wypisanie wszystkich), kiedy je płaci, ile one wynoszą oraz gdzie należy je zapłacić?
3. Czy po podpisaniu umowy o dzieło należy wysłać do ZLECENIODAWCY jakiś rachunek-rozliczenie?
4. Czy któraś ze stron wpłaca jakieś zaliczki w ramach umowy o dzieło do Urzędu Skarbowego? Jeśli tak to ile one wynoszą - proszę obliczyć je z kwoty podanej wyżej, oraz kiedy je należy wpłacić i kto ma je wpłacić?
5. Jakie dokumenty (nazwy dokumentów) należy wypełnić przy zapłacie owego podatku?
6. Proszę określić terminy zapłaty ów podatków.
7. Czy rachunek dla ZLECENIODAWCY może być wykonany przez Dawida za pomocą "komputer-drukarka", czy musi być zakupiony lub pobrany z właściwej instytucji?
8. Czy należy się wyrejestrować z Urzędu Pracy przed podpisaniem umowy, czy są jakieś inne terminy?
9. Przypuśćmy, iż co miesiąc będę zawierał umowę o dzieło toteż rozumiem, że podczas każdej umowy o dzieło należy się wyrejestrować z UP. Czy te ciągłe wyrejestrowania się i ponowne rejestrowania w Urzędzie Pracy są zgodne z prawem?
Proszę również uwzględnić drugi wariant kwotowy poniżej 200zł (gdzieś "obiło mi się o uszy" iż jeśli dzieło jest wykonane za mniej niż dwieście złotych wtedy podatki wychodzą mniej). Związku z tym proszę z tym wariantem kwotowym także powiązać pytania znajdujące się powyżej.
Chciałbym od Państwa uzyskać kompetentne odpowiedzi - najlepiej takie, które nie odsyłają do innych stron lub nie są pisane w fachowym języku prawa.
Zdaję sobie z tego sprawę, że jest mnóstwo internautów którzy potrzebują szczegółowych odpowiedzi na te pytania, dlatego myślę, że jeśli ktoś z Państwa da radę odpowiedzieć na zadane przeze mnie wyżej pytania w sposób rzetelny, to ten post będzie dobrym źródłem informacji także dla innych użytkowników szukających informacji związanych z umową o dzieło.
Dziękuje bardzo i Pozdrawiam serdecznie.
-
W przypadku umowy o dzieło między dwoma osobami fizycznymi nieprowadzącymi działalności gospodarczej rozliczenie się z podatków spoczywa na zleceniobiorcy. Tak więc zleceniobiorca otrzyma wynagrodzenie brutto i stosowny podatek należy odprowadzić do Urzędu Skarbowego. Do umowy o dzieło wystawia się rachunek. Tutaj znajdziesz umowę o dzieło. Rachunek robisz według własnego wzoru, policzyć wszystko możesz w kalkulatorze jak np. ten.
Ostatnio edytowane przez My4tic ; 01-26-2012 o 20:31
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów