-
Podatek przy zapisie o dożywotnim mieszkaniu przy darowiźnie
Witam
Mój tata chce mi przekazać działkę z domem w postaci darowizny. Chciały aby znalazł się tam zapis o dożywotnim mieszkaniu dla niego o mojej mamy. Proszę o informację czy taki zapis wykonuje się również u notariusza, czy konieczne jest jego zgłoszenie jeszcze w jakimś innym urzędzie i czy z tego tytułu ponosimy jakieś koszty (głównie chodzi mi o podatek)
z góry dziękuje za odpowiedź
pozdrawiam
Aniczek
-
Re: Podatek przy zapisie o dożywotnim mieszkaniu przy darowiźnie
Po śmierci ojca odziedziczyłyśmy (ja, siostra i mama) mieszkanie. Niestety nie zgłosiłyśmy się na czas do urzędu skarbowego, skutkiem czego musiałyśmy zapłacić podatek od spadku, ale tylko ja i moja siostra, natomiast mama została z niego zwolniona w zamian za zobowiązanie się do zamieszkiwania przez okres 5 lat. Moje pytanie brzmi: jakie skutki wywołałoby sprzedanie tego mieszkania przed upływem 5 lat? I czy w tej sytuacji ponownie naliczany jest podatek? w jakiej wysokości? i od kogo? Czy, żeby sprawę uprościć, lepiej byłoby, gdyby nasza mama zrobiła darowiznę na swoje córki? Chcemy sprzedać to mieszkanie - jak to zrobić prawie, bez narażenia się na kolejne kary skarbowe?
Uprawnienia umieszczania postów