-
Kiedy założyć działalność gospodarczą?
Witam!
Chciałabym malować obrazy na umowę o dzieło dla galerii, sklepów, kwiaciarni. Również myślałam o malowaniu i rysowaniu portretów na zamówienie np. kwiaciarni, która otrzymywałaby zlecenie od klienta. Nie pracuje na umowę i praca artystyczna byłaby moim źródłem dochodu. Czy w takiej sytuacji muszę zakładać DG czy mogę rozliczać się z Działalności Wykonywanej Osobiście???
Proszę o radę!!!
-
-
Super Moderator
Moim zdaniem możesz wybrac pomiędzy umową o dzieło, a działalnością gospodarczą. Bardziej korzystne z Twojego punktu widzenia jest rozliczanie się na podstawie umowy o działo, bo możesz mieć 50% kosztów uzyskania przychodu. Nie jesteś jednak w takim przypadku objęty ubezpieczeniem społecznym (ZUS), stąd warto zastanowić się także nad ubezpieczeniem.
-
Jeśli nie prowadziłaś wcześniej (w ostatnich 2 (albo 5 - nie jestem pewien) latach?) działalności to będziesz mogła skorzystać z preferencyjnego ZUSu - coś koło 250 zł (a nie ~950) przez pierwsze dwa lata. To nie tak dużo a poza tym prowadzać działalność część rzeczy będziesz mogła wrzucić w koszty przez co obniżysz podatek dochodowy. Ubezpieczenie zdrowotne również jest istotne, a w razie jakiegoś wypadku rachunek ze szpitala może być spory... Poza tym jeśli jesteś bezrobotna zarejestruj się w UP i zapytaj o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności. Na start można dostać bezzwrotną dotację.
Ja zrobiłbym tak, że przez pierwsze 2-3 miesiące popracowałbym na umowy o dzieło, jednak docelowo DG. Będziesz miała czas na ocenienie zapotrzebowania na Twoje usługi i ryzyka a także czas na doszkolenie w kwestii podatków czy możliwego wsparcia np. z UP.
Ostatnio edytowane przez My4tic ; 02-22-2012 o 08:55
-
Dziękuję za odpowiedź!!!
Jeszcze mam pytanie, czy zawieranie umów o dzieło z osobą fizyczną, np. wystawiając na allegro usługę rysowania portretów tez jest dozwolone w działalności wykonywanej osobiście?
-
Pamiętaj, że wystawiając coś na Allegro wylicytowana kwota jest kwotą brutto. Zawierając umowę o dzieło między dwoma osobami fizycznymi to Ty jako wykonawca będziesz musiała odprowadzić podatek dochodowy.
-
Myślę, że z papierami sobie poradzę, ważne aby to co robię nie miało znamion Działalności Gospodarczej. Na niektórych stronach czytałam, że jeśli Działalność Wykonywana Osobiście jest ciągła i zorganizowana to wskazuje raczej na DG. Na innych stronach pisali, że to nie ma znaczenie ważne aby umowa o dzieło była zawierana z firmami a nie osoba fizyczną. Jeszcze inni pisali , że Działalność Wykonywana Osobiście nie jest DG jeśli zawieramy umowy o dzieło a jeśli sprzedajemy gotowy obraz to wtedy jest to DG.
Na razie wywnioskowałam, że najbezpieczniej jest zwierać umowy o dzieło z firmami, natomiast umowy o dzieło z osobami fizycznymi i sprzedaż gotowych obrazów raczej wskazuje na DG.
Tak jak pisałam, chciałabym założyć w przyszłości DG, wiadomo, że jest to najlepsza forma działalności ale na razie byłoby to nierozsądne, dlatego staram się rozwijać stopniowo i w zgodzie z prawem.
-
Dziękuję wszystkim za pomoc!
Chciałabym tylko jeszcze wyjaśnić nieścisłości związane z definicji Działalności Wykonywanej Osobiście, o których pisałam wyżej.
Niektórzy piszą , że nie można jej wykonywać w sposób ciągły i zorganizowany.
Inni, że nie można zawierać umów o dzieło z osobą fizyczną.
Jeszcze inni, że można zawierać umowy ale nie można sprzedawać gotowych dzieł.
Czy można to jakoś sprecyzować aby nie miała taka działalność znamion DG???
-
Chyba w końcu udało mi się znaleźć odpowiedź. Przesyłam wszystkim zainteresowanym adresy stron z interpretacjami podatkowymi.
Malarze zaliczają się do podgrupy twórców, którzy mogą sprzedawać swoje dzieła jak chcą, na umowę o dzieło bądź gotowe, w sposób ciągły i zorganizowany i maja do wyboru działalność wykonywaną osobiście lub DG.
Zakres przedmiotowy i podmiotowy | Interpretacje podatkowe
ILPB1/415-883/11-5/AMN | Interpretacja indywidualna
Uprawnienia umieszczania postów