+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Dowód rzeczowy po umorzeniu dochodzenia

Nowy użytkownik

Dowód rzeczowy po umorzeniu dochodzenia

Witam
    W 2009 przywiozłem kilka sztuk pasków- (pamiątek-prezentów) z kraju trzeciego. Jak się okazało są to rzeczy podrabiane.
    Zostało to wszystko zatrzymane przez urząd celny i założona sprawa która wciąż trwa.
    W między czasie producent jednego z tych pasków został o tym powiadomiony i złożył zawiadomienie do prokuratury w myśl art. 305.1 PWP
    Minął rok i dostałem pismo z prokuratury że sprawa jest umorzona ale pasek jako dowód rzeczowy zostaje do 2014 w magazynie jako dowód rzeczowy.

I tu moje pytanie: czy jest możliwość go odzyskać- mam czas na napisanie odwołania.
    Dodam że sprawa w urzędzie celnym nadal w toku.

Nowy użytkownik

Re: Dowód rzeczowy po umorzeniu dochodzenia

W toku postępowania przygotowawczego otrzymał Pan pewnie postanowienie o uznaniu pasków za dowody rzeczowe. W postanowieniu określony był termin odwołania, któremu na pewno Pan uchybił (sprawa rozpoczęła się w 2009 roku). Teraz może Pan oczywiście spróbować złożyć wniosek o zwrot dowodu rzeczowego, jeżeli bardzo Panu zależy na odzyskaniu pasków. Szanse nie są wielkie, wręcz małe, bo dowody rzeczowe to jednak dowody rzeczowe i na wypadek wszelkich wznowień postępowań powinny pozostać w dyspozycji organów.

Nowy użytkownik

Re: Dowód rzeczowy po umorzeniu dochodzenia

dziękuję za informację

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów