+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Jak jest kara za ściąganie i udostępnianie plików mp3?

Nowy użytkownik

Jak jest kara za ściąganie i udostępnianie plików mp3?

Witam.
    Ostatnio dostałam wezwanie na policję. Szybko stawiłam się na posterunku, ponieważ nie wiedziałam o co chodzi. Wyjaśniono mi, że z mojego komputera pobrano pliki mp3, a następnie udostępniono je innym użytkownikom programu, na którym te pliki zostały pobrane. Było to około 500piosenek. Okazało się, że piosenki te ściągała moja czternastoletnia córka, która nie była świadoma tego, iż pobierając pliki z pomocą programu do wymiany plików (tj. ARES) może popełnić przestępstwo. Obie stawiłyśmy się na policji i złożyłyśmy zeznania. Córka przyznała się do tego, że sama zainstalowała ten program, myśląc, że jest on legalny (taka była informacja na stronie, z której pobrała program). Przyznała się też, że ściągnęła piosenki, ale nawet nie nagrywała ich na płyty.
    Jaka grozi za to kara? Dlaczego sprawy tej nie umorzono tylko skierowano do sądu dla nieletnich? Zaznaczę, że właścicielem komputera jest mój mąż, który przebywa za granicą i nie korzysta z tego komputera. Moja znajomość obsługi komputera jest na poziomie minimalnym. Martwię się tą sytuacją, ponieważ nigdy nie miałam konfliktu z prawem. Moja córka jest naprawdę grzecznym dzieckiem i nie chciałabym, aby wydarzenie to odbiło się negatywnie na jej przyszłym życiu. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że niewiedza jest w dzisiejszych czasach obciążeniem, ale niestety faktem jest, że ja również nie miałam tej świadomości, że dziecko popełnia jakiś niedozwolony prawem czyn.

Uprzejmie proszę o poradę.

Nowy użytkownik
    Komputer policja zabrała?

Nowy użytkownik
    Nie, ale mają przyjść spisać jakieś numery komputera jutro.

Nowy użytkownik
    Mam nadziej, że mnie żaden moderator mnie nie pogoni...

W pierwszej kolejności proszę się pozbyć pirackich płyt... szczególnie płyt z oprogramowaniem. Poza tym jeśli nie ma Pani licencji na Windowsa to szybko zaopatrzyłbym się w taką... ewentualnie kilkukrotnie wyczyścił (sformatował) dysk twardy tak aby był pusty. Policja w takich sprawach zazwyczaj zabezpiecza komputer albo dyski twarde. Dyski wysyłane są do biegłych, którzy wydają ekspertyzę. Nie wiem jakich numerów mieliby szukać policjanci? MAC karty sieciowej naklejony jest na karcie więc wymagałoby to rozkręcenia komputera, czego Polica samodzielnie może nie zrobić. Poza tym MAC można łatwo zmienić więc myślę, że taki dowód można łatwo podważyć. Podsumowując... prawdopodobnie Policja zabezpieczy cały komputer ew. dyski twarde. Jeśli poza muzyką będzie miała Pani tam inne pirackie oprogramowanie to proszę spodziewać się wysokiego rachunku, jeśli nie zadba Pani o to żeby nie zawierały plików, na które nie ma Pani licencji.

Ps. Proszę dać znać jakie działania podjęła Policja.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów