+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Sprawa karna, wyrok i ochrona danych osobowych

Nowy użytkownik

Sprawa karna, wyrok i ochrona danych osobowych

PROSZĘ O INFORMACJE CZY NARUSZONO MOJE DANE OSOBOWE? MAM WYROK SĄDOWY, sĄDU KARNEGO, 5 MIESIĘCY NA 2 LATA. KTOŚ ANONIMOWA PRZESŁAŁ MÓJ WYROK SĄDOWY WRAZ UZASADNIENIEM WYROKU DO MOJEGO ZAKŁADU PRACY (WIEM KTO WYSŁAŁ POZNAŁAM PO CHARAKTERZE PISMA ZAADRESOWANEJ KOPERY) DOKUMENTY DOTARŁY DO DYREKTORA ZAKŁADU PRACY I SĄ DOŁĄCZONE DO MOICH AKT OSOBOWYCH. CZY OSOBA KTÓRA WYSŁAŁA TE DOKUMENTY NARUSZŁA MOJE DANE OSOBOWE A MOŻE TO MOBING? CO MOGĘ W TEJ SPRAWIE ZROBIĆ? DODAM ZE PEŁNE DOKUMENTY WYSŁAŁA OSOBA KTÓRA MNIE OSKARZYŁA, W SPRAWIE KARNEJ J/W WSPOMNIAŁAM POZNAŁM TO PO CHARAKTERAE PISMA Z ZADRESOWANEJ KOPERY.

Nowy użytkownik
    Bez znajomości szczegółów Pani sytuacji ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na postanowione pytanie. Na tę chwilę mogę wskazać jedynie kilka podstaw prawnych, które mogą mieć do niego zastosowanie.

Od strony ustawy o ochronie danych osobowych kwestię tę regulują przepisy dotyczące tzw. wrażliwych danych osobowych, które w sposób szczególny chronią m.in. informacje dotyczące skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych. Przetwarzanie takich danych dopuszczalne jest jedynie wtedy, gdy (art. 27 u.o.d.o.):
    1) osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę na piśmie, chyba że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych,
    2) przepis szczególny innej ustawy zezwala na przetwarzanie takich danych bez zgody osoby, której dane dotyczą, i stwarza pełne gwarancje ich ochrony,
    3) przetwarzanie takich danych jest niezbędne do ochrony żywotnych interesów osoby, której dane dotyczą, lub innej osoby, gdy osoba, której dane dotyczą, nie jest fizycznie lub prawnie zdolna do wyrażenia zgody, do czasu ustanowienia opiekuna prawnego lub kuratora,
    4) jest to niezbędne do wykonania statutowych zadań kościołów i innych związków wyznaniowych, stowarzyszeń, fundacji lub innych niezarobkowych organizacji lub instytucji o celach politycznych, naukowych, religijnych, filozoficznych lub związkowych, pod warunkiem, że przetwarzanie danych dotyczy wyłącznie członków tych organizacji lub instytucji albo osób utrzymujących z nimi stałe kontakty w związku z ich działalnością i zapewnione są pełne gwarancje ochrony przetwarzanych danych,
    5) przetwarzanie dotyczy danych, które są niezbędne do dochodzenia praw przed sądem,
    6) przetwarzanie jest niezbędne do wykonania zadań administratora danych odnoszących się do zatrudnienia pracowników i innych osób, a zakres przetwarzanych danych jest określony w ustawie,
    7) przetwarzanie jest prowadzone w celu ochrony stanu zdrowia, świadczenia usług medycznych lub leczenia pacjentów przez osoby trudniące się zawodowo leczeniem lub świadczeniem innych usług medycznych, zarządzania udzielaniem usług medycznych i są stworzone pełne gwarancje ochrony danych osobowych,
    8) przetwarzanie dotyczy danych, które zostały podane do wiadomości publicznej przez osobę, której dane dotyczą,
    9) jest to niezbędne do prowadzenia badań naukowych, w tym do przygotowania rozprawy wymaganej do uzyskania dyplomu ukończenia szkoły wyższej lub stopnia naukowego; publikowanie wyników badań naukowych nie może następować w sposób umożliwiający identyfikację osób, których dane zostały przetworzone,
    10) przetwarzanie danych jest prowadzone przez stronę w celu realizacji praw i obowiązków wynikających z orzeczenia wydanego w postępowaniu sądowym lub administracyjnym.

W pierwszej kolejności powinna Pani odpowiedzieć na pytanie, czy któryś z powyższych przepisów ma zastosowanie do Pani sytuacji. Jeżeli tak, proszę wskazać który.

Jeżeli zaś nie, to w mojej opinii, przesłanie wyroku wraz z uzasadnieniem pracowdawcy stanowić będzie naruszenie ochrony danych osobowych, a co za tym idzie rodzi po Pana stronie możliwość dochodzenia odszkodowania na drodze cywilnoprawnej oraz daje podstawy do zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa wskazanego w art. 49 par. 2 u.o.d.o (sankcja: grzywna, kara ograniczenia wolności, kara pozbawienia wolności do lat 3).

Niezależnie od powyższego, należy odpowiedzieć sobie na pytanie o sposób, w jaki ta osoba weszła w posiadanie odpisu wyroku wraz z uzasadnieniem. Pisze Pani, że jest to ta sama osoba która Panią oskarżała, więc jak mniemam, brała udział w postępowaniu karnym jako oskarżyciel posiłkowy (pokrzywdzony), gdyż tylko taka osoba może wystąpić do sądu o odpis wyroku wraz z uzasadnieniem. Jeżeli taka sytuacja zaistniała i nie występują inne, szczególne okoliczności wyłączające odpowiedzialność tej osoby, wydaje się, że słusznie wskazuje Pani na możliwość popełnienia przestępstwa.

Jeżeli mogę jakoś pomóc, proszę pisać tutaj lub na PRIV.

Nowy użytkownik
    Witam i dziękuje za odpowiedź. Z przepisów, które Pan wypisał niewydajne mi się, aby miał jakieś zastosowanie. Osoba, która to wysłała to moja matka, myślę ze, że zrobiła to z zemsty, być może chciała pokazać mi ze jest panią mojego losu zresztą próbowała to udowodnić już nieraz - spraw karna, którą mi wytoczyła (na policji już wtedy powiedziano mi, że wszystko to jest szyte grubymi nićmi), następne sprawy, które mi wytoczyła to sprawa o eksmisje, mnie i mężowi sprawę o ograniczenie praw rodzicielskich, sprawę o zapłatę itp., Kiedy moja mama wysłała te dokumenty do pracy zostałam wezwana Dyrektoke poinformowała mnie, że musi sporządzić notatkę służbową i żebym była świadoma, że w takiej sytuacji jestem pierwsza na liście do zwolnienia. Potem rozmawiałam na temat mojej sytuacji z zastępcą Dyrektora, i że będę próbowała założyć sprawę o naruszenie moich danych osobowych, to usłyszałam żebym nic nie robiła, bo jeszcze Dyrektora może mi jeszcze zaszkodzić. Chodzi o to, że będzie ona wzywana do sądu itp. i może to przyspieszyć moje zwolnienie z pracy. Zresztą Niewinem, co miała na myśli. Jeśli bądzie miał Pan jakieś pytania w tej sprawie proszę pisać chętnie odpowiem Dziękuje Katarzyna

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów