+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: jazda po alkoholu

Nowy użytkownik

jazda po alkoholu

witam
    podczas kontroli drogowej miałem w wydychanym powietrzu 0,30 promila alkoholu.
    jeżeli zabiorą mi prawko na dłużej niż rok mam jakieś realne szanse podczas apelacji?
    w jaki sposób najlepiej to argumentować?
    pierwszy raz mam taki problem nie posiadam żadnych punktów karnych.
    z góry dziękuję za pomoc.

Nowy użytkownik
    Witam
    Z Pana opisu wynika, że popełnił Pan wykroczenie prowadzenia samochodu w stanie po użyciu alkoholu z art.87par.1 k.w.
    Za popełnienie tego wykroczenia, przy stężeniu alkoholu 0,30 promila grozi Panu orzeczenie przez Sąd zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres od 6 miesięcy do 1 roku.
    Długość tego okresu zależy od innych, poza stężeniem alkoholu, okoliczności, w jakich prowadził Pan samochód:
    - rodzaju drogi po której Pan jechał samochodem - czy była to droga wojewódzka czy podrzędna droga lokalna
    - miejsca prowadzenia pojazdu - w centrum miasta czy w obszarze niezabudowanym
    - pory prowadzenia samochodu - o godzinie 8 rano czy o 2 nad ranem gdy ulice są puste
    - natężenia ruchu pojazdów i pieszych jakie wówczas występowało,

a także od Pana Karalności za przestępstwa komunikacyjne, od ilości wykroczeń drogowych jakie ma Pan na koncie, od tego czy prawo jazdy jest Panu niezbędne do pracy.

Jeżeli wymienione wyżej okoliczności działają na Pana korzyść, a więc nie stworzył Pan poważnego niebezpieczeństwa dla innych kierowców i pieszych, np. z racji pory nocnej jazdy samochodem , a ponadto nie ma Pan na koncie przestępstw i wykroczeń drogowych, wówczas powinien Pan złożyć do Sądu wniosek o odstąpienie od orzekania zakazu prowadzenia pojazdów na podstawie art.39par.1 k.w. Dzięki temu nie straci Pan Prawa jazdy. Zaznaczam, że będzie się to wiązało z zaproponowaniem przez Pana wyższej kary grzywny, np. 3000 zł. (to należy negocjować z Sędzią na rozprawie.)
    Więcej o możliwości zachowania prawa jazdy pomimo prowadzenia samochodu w stanie po użyciu alkoholu napisałem w artykule "Jak zachować prawo jazdy pomimo prowadzenia samochodu w stanie po użyciu alkoholu? "

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów