-
wypowiedzenie umowy zlecenia i nieprawdziwy zarzut kradzieży
Witam serdecznie
Piszę tu ponieważ otrzymałem od pracodawcy kuriozalne wypowiedzenie umowy. W związku z czym proszę radę i informacje jakie kroki powinienem w takiej sytuacji podjąć.
Byłem zatrudniony na umowę zlecenie na okres trzymiesięczny, który właśnie mijał. Nie zamierzałem przedłużać tej umowy z powodu złej organizacji i braku współpracy w firmie. Otrzymałem jednak wypowiedzenie i to o treści, która nasuwa szereg kontrowersji i pytań.
1. Czy można rozwiązać umowę zlecenie w terminie jej wygasania?
2. Czy rozwiązanie takiej umowy jest ważne jeśli nie ma na nim żadnej daty, a zażądano w nim rozliczenia się z zadań w ciągu 3 dni? Czy wobec powyższego takie wypowiedzenie ma moc prawną skoro widnieje na nim rygor 3 dniowy, a nie ma w nim daty, do której takowy 3 dniowy rygor można by odnosić? I czy pracodawca może żądać terminu 3 dni? Czy na takie sprawy nie przysługują terminy 7 lub 14?
3. Jak dochodzić swoich praw gdy w wypowiedzeniu zostałem oskarżony i zobowiązany do rozliczenia 200 zł za zabieg, które rzekomo przyjmowałem zapisując kwotę 100 zł podczas gdy za zabieg otrzymałem 100 zł i dokładnie taką sumę wpisałem do KP? Mam pisemne potwierdzenie klientki, która płaciła za ten zabieg, że zapłaciła mi 100 zł i jest gotowa poświadczyć to osobiście. Jak mogę w takiej sytuacji dochodzić swoich praw i bronić swojego dobrego imienia?
co robić w takiej sytuacji?
i jaki okres czasu przysługuje mi na odwołanie się od takiego wypowiedzenia? Co mam zrobić jeśli nie zgadzam się z powodem wypowiedzenia brzmiącym "z powodu nierzetelnego wykonania umowy"
Będę niezwykle wdzięczny za poradę
-
Re: wypowiedzenie umowy zlecenia i nieprawdziwy zarzut kradz
Co prawda post stary, ale napiszę coś, co może być pomocne dla poszukujących niektórych odpowiedzi. Umowa zlecenia nie jest umową o pracę, więc nie stosuje się zasad Kodeksu pracy a zasady Kodeksu cywilnego. Nie ma zatem terminów ochronnych ani terminów wypowiedzenia, chyba że zostały one ujęte w umowie. Inaczej ukształtuje się sytuacja, w której umowa zlecenia to tylko nazwa umowy a rzeczywisty stosunek z niej wynikający będzie wskazywał na zawarcie umowy o pracę, tak na czas określony jak i na czas nieokreślony.
Uprawnienia umieszczania postów