-
Renta - orzeczenie lekarskie
Witam!
Mam 54 lata. Trzy lata temu stwierdzono u mnie chorobę zawodową „przewlekłe choroby obwodowego układu nerwowego wywołane sposobem wykonywania pracy – zespół rowka nerwu łokciowego prawego”. Lekarz orzecznik ZUS orzekł całkowitą niezdolność do pracy w związku z chorobą zawodową związana z narządem ruchu i ustalił 25% stałego – długotrwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanym chorobą zawodową. Przyznano mi rentę na okres trzech lat.
W maju bieżącego roku ponownie stanąłem na komisji lekarskiej. Orzeczenie lekarza orzecznika brzmi następująco: „ jest pan częściowo niezdolny do pracy do 31.05.2011. Częściowa niezdolność do pracy nie pozostaje w związku z chorobą zawodową. Nie jest pan całkowicie niezdolny do pracy. „
W czasie gdy otrzymywałem rentę miałem poważne problemy z kręgosłupem. W 2009 roku miałem operację na kręgosłup, rozpoznanie:” objawowa rwa kulszowa prawostronna. Wielopoziomowa dyskopatia od L1-S1. Masywne tylno-prawoboczne wypuklinyL3/L4. Stenoza kanałowa i zachyłkowa zwłaszcza na wysokości L3-L4. Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa L/S z nierównością blaszek granicznych trzonów lędźwiowych”.
Czyj jest możliwe aby po trzech latach orzeczenia lekarskie tak się różniły? Czy jest sens odwoływać się od decyzji lekarza?
Poradźcie proszę co mam robić.
Uprawnienia umieszczania postów