Witam!

Mam 54 lata. Trzy lata temu stwierdzono u mnie chorobę zawodową „przewlekłe choroby obwodowego układu nerwowego wywołane sposobem wykonywania pracy – zespół rowka nerwu łokciowego prawego”. Lekarz orzecznik ZUS orzekł całkowitą niezdolność do pracy w związku z chorobą zawodową związana z narządem ruchu i ustalił 25% stałego – długotrwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanym chorobą zawodową. Przyznano mi rentę na okres trzech lat.
W maju bieżącego roku ponownie stanąłem na komisji lekarskiej. Orzeczenie lekarza orzecznika brzmi następująco: „ jest pan częściowo niezdolny do pracy do 31.05.2011. Częściowa niezdolność do pracy nie pozostaje w związku z chorobą zawodową. Nie jest pan całkowicie niezdolny do pracy. „
W czasie gdy otrzymywałem rentę miałem poważne problemy z kręgosłupem. W 2009 roku miałem operację na kręgosłup, rozpoznanie:” objawowa rwa kulszowa prawostronna. Wielopoziomowa dyskopatia od L1-S1. Masywne tylno-prawoboczne wypuklinyL3/L4. Stenoza kanałowa i zachyłkowa zwłaszcza na wysokości L3-L4. Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa L/S z nierównością blaszek granicznych trzonów lędźwiowych”.
Czyj jest możliwe aby po trzech latach orzeczenia lekarskie tak się różniły? Czy jest sens odwoływać się od decyzji lekarza?

Poradźcie proszę co mam robić.