-
zmiana umowy o prace
Witam.Jestem zatrudniona jako opiekun nocny lub inaczej nazwa brzmi pomoc wychowawcy(od poniedzialku do piatku 22.00-06.00).Dotychczas pracowalam na caly etat,jednak ostatnio prawie wszystkim pracownikom zmniejszyli wymiar pracy.Dostalam wiec 6/8 etatu,praca od poniedzialku (na 00.00 w nocy)wtorek,sroda,czwartek normalnie na 22.00.I wszystko byloby ok. gdyby nie to,ze okazalo sie ze jest dodatkowa nocka w niedziele i moglabym miec caly etat(zamiast w piatek moglabym chodzic w niedziele)ale pani dyrektor zatrudnila na ten dzien swoja bratannice.Dodam rowniez,ze dwum paniom zatrudnionym u nas warunki pracy sie nie zmienily-jedna z nich jest rowniez bardzo bliska krewna pani dyrektor(zona brata).Wszystkie inne osoby dostaly gorsze warunki.Chcialam sie dowiedziec,czy ja jako ze pracuje 10 lat w tym zakladzie i jestem zatrudniona jako opiekun nocny(pomoc wychowawcy)mialam prawo do pierwszenstwa by otrzymac ta niedzielna nocke i utrzymac caly etat?Bo nie rozumiem po co zatrudniac kogos innego,jesli dla wlasnych pracownikow brakuje etatow.Bardzo prosze o porade,czy powinnam sie z ta sprawa gdzies udac i gdzie.Z gory dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam.
-
Re: zmiana umowy o prace
Zawsze możesz się udać na skargę do państwowej inspekcji pracy. Na samo zatrudnienie nie możesz się poskarżyć, chyba że przełożonemu Pani dyrektor. Możesz natomiast przy zmianie warunków płacy i pracy nie zgodzić się na zmianę. Przepis przewiduje jednak na to określony okres, a jeżeli on już upłynął albo się zgodziłaś... to sorry ale już nic nie zrobisz.
Uprawnienia umieszczania postów