-
Pracodawca cFaniak ?
Dzień dobry,
Pracowałem od lipca do początku listopada jako kierowca w małej firmie prezes, jeden kierowca, dwie dziewczyny w biurze, firma ta zajmuje się transportem polskiej żywności po krajach unii. Podczas pierwszej umowy na trzymiesięczny okres próbny pracodawca dawał mi stałą pensję niezależnie od przejechanych kilometrów itp. z końcem umowy na czas próbny przeliczyłem że zaproponowana stawka kilometrowa będzie korzystniejsza.
W październiku skończyła się umowa na okres próbny i podpisaliśmy nową umowę na czas określony od października do końca grudnia. W umowie jest jest wymieniona podstawa (konkretna suma) + premia uznaniowa. Z początkiem listopada pokłóciłem się z pracodawcą stawkę za kilometr tzn. nie dotrzymał słowa co do stawki za kilometr, powiedziałem że to moje ostatnie kółko i więcej nie jeżdżę u niego. Pracodawca powiedział że dobrze rozwiązujemy umowę na czas określony za porozumieniem stron.
Po kilku dniach znalazłem nową pracę, nie okłamują przyszłego pracodawcy przedstawiłem sytuację jaka wiąże mnie formalnie z poprzednim pracodawcą. Nowy pracodawca powiedział żebym przyszedł do niego jak tylko będę miał świadectwo pracy od poprzedniego pracodawcy, dodam jeszcze że dwa razy dzwonił z zapytaniem jak moja sytuacja formalna z poprzednim pracodawcą.
Mamy prawie grudzień a pracodawca mnie unika, niema czasu podpisać rozwiązania umowy na czas określony, nie mam świadectwa pracy, tamta praca pewnie już przepadła aż mi wstyd zadzwonić do nowego pracodawcy i opowiedzieć o tym wszystkim. A żeby było wesoło poprzedni pracodawca wystawił listę płac do końca października z poniżającą premią uznaniową.
Zorientowałem się w między czasie że ja nie mogę z mojej strony rozwiązać umowy na czas określony bo jest wystawiona tylko na dwa miesiące. Poprzedni pracodawca może jedynie dać mi wypowiedzenie z datą wstecz aby nie zapłacić podstawy, a na świadectwie pracy będzie że mnie wyrzucił z pracy.
Pytania:
Jak rozwiązać tą umowę o pracę na czas określony którą mam do końca grudnia ? aby na świadectwie nie było że poprzedni pracodawca mnie zwolnił
Jak odzyskać pieniądze za kilometry ? Pracodawca z pracownikami rozlicza się w gotówce do ręki bez podpisów. Jak pamiętam to pierwszą listę płac podpisałem że pieniądze odebrałem. Następne listy płac za sierpień, wrzesień i październik otrzymałem od księgowej pocztą elektroniczną w połowie listopada.
Czy mam szansę odzyskać pieniążki od pracodawcy podając pracodawcę do sądu pracy o uregulowanie nie podpisanych list płac ?? Jakie są konsekwencje w przypadku przegranej sprawy w sądzie pracy ?
Nie wiem co robić, PoMoCy
Dzięki za pomoc, C.
-
Super Moderator
Nie możesz rozwiązać tej umowy inaczej jak za porozumieniem stron. Umowa na czas określony może być rozwiązana przez wypowiedzenie jeżeli była zawarta na dłużej niz 6 misiecy i jeżeli przewidwała mozliwość jej rozwiązania za wypowiedzeniem. Formalnie wiąże was umowa, więc jak pracodawca nie chcę Ci zapłacic za umowę, to mozesz pozwac go do sądu. Jak podpisałeś, że pieniądze odebraleś (pokwitowałeś), to masz problem bo jak udowodnisz, że nie dostałeś. Elektroniczne nie ma znaczenia, tylko na piśmie pokwitowanie odbioru pieniędzy jest ważne. Jak wnosisz sprawę do sądu to zwolniony jesteś z kosztów sądowych, jednakże jak sprawę przegrasz, sąd moze obciążyć cię tymi kosztami sądowymi, czyli opłatą od pozwu (5%) oraz jak występować będzie po stronie pracodawcy adwokat lub radca prawny, kosztami zastępstwa procesowego (mp. 600 zł, jeżeli domagasz się pomiędzy 1500 a 5000 zł.
Uprawnienia umieszczania postów