-
wolne na czas rozprawy w sądzie
Witam
Czy należy mi się dzień wolny od pracy , jeśli mam wezwanie do sądu z dopiskiem "stawiennictwo obowiązkowe"
Mój przypadek wygląda tak , na mój wniosek rozpoczeła się sprawa spadkowa otrzymałam wezwanie do sądu - przedstawiłam je do wniosku urlopowego na którym zanaczyłam że chce skorzystać z tzw nieobecności usprawiedliwionej która jak sądze przysługuje mi na mocy rozporządzenia Ministra Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r.Pracodawca odpowiedział że nie uzyskam takiego zwolnienia musze skorzystać z urlopu
wypoczynkowego . Zostało to wytłumaczone że jestem wzywana przez organa na mój wniosek i na dodatek nie w sprawie karnej jak zapisane jest w paragrafie 2 pkt. 4. tylko spadkowej i na takie sprawy nie przysługuje .
Czy pracodawca miał racje odmawiając mi wolnego dnia .
Jestem świadoma że dzień ten byłby bezpłatnym i nie moge również rządać od organu wzywającego rekompensaty za niego
Proszę o wykładnie czy w tym przypaku jest istotny tytuł sprawy , czy wolne od pracy na ten czas nie zależy od tego czy jest to sprawa za wykroczenia czy inna
-
Pracodawca musi udzielić Pani dnia wolnego od pracy. Zwolnienie przysługuje niezależnie od tego, jaki charakter ma sprawa w sądzie. Jedną z przyczyn usprawiedliwiających nieobecność pracownika w miejscu pracy jest konieczność stawienia się na wezwanie organu właściwego w zakresie powszechnego obowiązku obrony, organu administracji rządowej lub samorządu terytorialnego, sądu, prokuratury, policji albo organu prowadzącego postępowanie w sprawach o wykroczenia. Dowodem usprawiedliwiającym nieobecność w pracy jest pisemne, imienne wezwanie, zawierające adnotację potwierdzającą stawienie się pracownika przed danym organem. Jest to usprawiedliwiony dzień ale niepłatny. Musi Pani zabrać ze sobą zaświadczenie z zakładu pracy o utraconym zarobku i otrzyma zwrot z sądu. Jeśli jednak obowiązujące u tego pracodawcy przepisy wewnętrzne przewidują zachowanie przez pracownika prawa do wynagrodzenia za czas usprawiedliwionej nieobecności, wówczas pracodawca nie musi wystawiać zaświadczenia i może Pani otrzymać wynagrodzenie za cały czas zwolnienia od pracy.
Uprawnienia umieszczania postów