+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Umowa na czas określony a ciąża

Nowy użytkownik

Umowa na czas określony a ciąża

Witam, od 28,10,2011r pracuje przez agencje pracy jako pracownik tymczasowy. Umowa jest przedłużana co miesiąc. Ta teraz trwa od 02,01,2012r do 31,01,2012r. Wczoraj dowiedziałam sie, że jestem w 4 tygodniu ciąży i prawdopodobnie do jej końca będe na l4. Chciałam się dowiedzieć czy będąc na l4 pracodawca ma prawo nie przedłużyć mi umowy, czy przez całą ciąże przysługuje mi ubezpieczenie i zasiłek chorobowy i czy cokolwiek należy mi się po porodzie (biorąc pod uwage, że jestem dodatkowo ubezpieczona w pracy). Z góry dziękuje za odp i pozdrawiam

Nowy użytkownik
    Jest to umowa o pracę, dzieło czy zlecenie?

Nowy użytkownik
    Umowa o prace

Nowy użytkownik
    Generalnie pracodawca zgodnie z art. 177 KP nie może zwolnić pracownicy w ciąży i w przypadku umowy o pracę ma obowiązek przedłużenia umowy do dnia porodu. Jednak jako że jesteś pracownikiem tymczasowym, to jesteś słabiej chroniona przez Kodeks Pracy, niż zwykły pracownik na umowę o pracę. W przypadku gdy pracownica zajdzie w ciążę i jest w momencie wypowiedzenia umowy czy też jej rozwiązania, to zatrudnienie takie nie ulega przedłużeniu do dnia porodu. Nie ma tu znaczenia czas trwania Twojej umowy, tak jak to jest przy umowach próbnych trwających więcej niż 1 miesiąc czy zwykłych umów na czas określonych. Pracownik tymczasowy podlega ustawie o zatrudnianiu pracowników tymczasowych i zgodnie z tą ustawą (art. 13, ust. 3) do umowy o pracę z pracownikami tymczasowymi nie stosuje się art. 177 § 3 Kodeksu pracy, który mówi o tym, że umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Podsumowując - jeżeli więc przed upływem terminu, na jaki zawarto umowę o pracę tymczasową, czyli przed 31 stycznia pójdziesz na zwolnienie lekarskie z powodu ciąży, to umowa o pracę nie ulegnie przedłużeniu do czasu porodu. Umowa ulegnie rozwiązaniu w terminie wskazanym w umowie, czyli 31 stycznia.

Jeśli chodzi o przysługujące Ci świadczenia, to będąc na zwolnieniu lekarskim z powodu ciąży w trakcie trwania umowy podlegasz normalnie ubezpieczeniu chorobowemu, a więc przysługuje Ci zasiłek chorobowy za czas niezdolności do pracy. Jednak po rozwiązaniu umowy nie przysługuje Ci prawo do płatnego urlopu macierzyńskiego i w następstwie wychowawczego, gdyż podstawą do udzielenia takiego urlopu jest posiadanie umowy o pracę w trakcie okresu wnioskowanego urlopu. A więc jeśli pracodawca zwolni Cię i nie zatrudni ponownie po 31 stycznia - nie będzie Ci przysługiwał zasiłek macierzyński i wychowawczy.

4 tydzień to dopiero 1 miesiąc ciąży, a sama w sobie ciąża to nie choroba i nie jest ona podstawą do wydania zwolnienia lekarskiego, chyba że istnieją podstawy do obawy o zdrowie matki lub dziecka i tym samym nie jesteś zdolna do pracy. Rzadko (w mojej dotychczasowej styczności ani razu) ale może się zdarzyć, że ZUS przeprowadzi kontrolę, czy były podstawy do wydania zwolnienia, dlatego też (niestety) lekarze tak niechętnie wydają zwolnienia...

Mam nadzieję, że pomogłam. Powodzenia

Nowy użytkownik
    Dziękuje za odp. I jeszcze jedno pytanie, czy mogę być na l4 te pozostałe 9 miesięcy i dostawać chorobowe czy chorobowe moge tylko pobierać do końca umowy? I rozumiem, że po zakończeniu umowy ubezpieczenia także nie mam?

Nowy użytkownik
    Generalnie ubezpieczenie chorobowe jest wypłacane przez ZUS również po ustaniu zatrudnienia, lecz warunkiem do otrzymania zasiłku chorobowego jest przepracowanie wymaganego okresu - 30 dni. Twoja umowa nie spełnia już na wstepie takich wymagań, więc zaistnieje problem z prawem do otrzymania wypłaty pieniędzy. Podejrzewam również, że poprzednią umowę miałaś do 31 grudnia, a więc nawet nie ma ciągłości pomiędzy umowami... To samo odnosi się do Twojego pytania odnoście ubezpieczenia po zakończeniu umowy. W tym wypadku już niestety niewiele mogę pomóc i radziłabym udać się z umową do ZUSu i tam już powinni konkretnie Ci powiedzieć, czy ubezpieczenie i zasiłek będzie Ci przysługiwał, czy też nie : )

Nowy użytkownik
    Bardzo dziękuje za odp

Nowy użytkownik
    Pozwolę sobie odnowić wątek.
    Mam pewien problem/dylemat...
    Jestem w 7 tygodniu ciąży i mam umowę o pracę na czas określony do 30.07.2012.
    Moje pytanie jest takie...czy Kodeks Pracy chroni kobietę od pierwszego dnia ciąży czy np. dopiero od 3 miesiąca ciąży?
    Czy pracodawca ma prawo zerwać ze mną teraz umowę?
    Czy jeśli lekarz wyśle mnie na zwolnienie chorobowe, to pracodawca ma prawo nie przedłużyć mi umowy do dnia porodu?

Bardzo proszę o odpowiedź ,bo jestem w kropce...
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nowy użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez Moni Zobacz posta
    Pozwolę sobie odnowić wątek.
    Mam pewien problem/dylemat...
    Jestem w 7 tygodniu ciąży i mam umowę o pracę na czas określony do 30.07.2012.
    Moje pytanie jest takie...czy Kodeks Pracy chroni kobietę od pierwszego dnia ciąży czy np. dopiero od 3 miesiąca ciąży?
    Czy pracodawca ma prawo zerwać ze mną teraz umowę?
    Czy jeśli lekarz wyśle mnie na zwolnienie chorobowe, to pracodawca ma prawo nie przedłużyć mi umowy do dnia porodu?

Bardzo proszę o odpowiedź ,bo jestem w kropce...
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Kodeks Pracy chroni pracownicę od pierwszego dnia ciąży, a więc Twój pracodawca nie może rozwiązać z Tobą umowy przed 30.07.2012. Po tym terminie jeśli pracodawca nie będzie chciał z Tobą dalej przedłużyć umowy, to umowa jest automatycznie przedłużona tylko do dnia porodu. Z dniem porodu zostajesz automatycznie zwolniona. Po tym czasie wszystkie zwolnienia chorobowe zanosisz bezpośrednio do ZUSu.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów