+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Odpowiedzialnośc materialna- czy pracodawca ma prawo.

Nowy użytkownik

Odpowiedzialnośc materialna- czy pracodawca ma prawo.

Mam taki problem z byłym pracodawca.

Po krotce.
    Pracowałam w sklepie z sprzeętem sportowym. Firma straszna zdezorganizowana i wogóle beznadzieja. Wytrzymałam pół roku, potem renament i wyszło mi 1 000zł niedoboru, zaręczam ze nie z mojej winy. Brakowało mi 10 szt. takiego samego towaru (podejrzewam że maiło dotrzeć do mnie z głownej siedziby firmy ale ktoś dostarczył do innego sklepu). Napisałm pismo wyjaśniejące, ze to nie moja wina itd.... Po 3 mies przychodzi mi wezwanie do zapłaty tj 800 zł. Jestem załamana.... Czy maja prawy egzekwować ode mnie nie mając żadnych dowodów, że to moja wina???
    Dodam że podpisałam odpowiedzialność materialna

a i jeszcze jedno mam czas 7 dni na zapłacenie, nie pracuje nie mam dochodów mieszkam z rodzicami. Czy sprawa trafi do komornika, jeśli nie uiszczę kwoty???

Aktywny użytkownik
    W przypadku odpowiedzialności za powierzone mienie to pracownik musi udowodnić, że szkoda powstała nie z jego winy. Pracownik może jednak zwolnić się od odpowiedzialności jeżeli wykaże, że szkoda powstała z przyczyn od niego niezależnych (art.124§3 kodeksu pracy). Art. 117 w zw. z art.127 kodeksu pracy stanowi też, że pracownik nie ponosi także odpowiedzialności za szkodę w takim zakresie, w jakim pracodawca lub inna osoba przyczyniły się do jej powstania albo zwiększenia oraz nie ponosi ryzyka związanego z działalnością pracodawcy, a w szczególności nie odpowiada za szkodę wynikłą w związku z działaniem w granicach dopuszczalnego ryzyka. W tym przypadku musi być przecież jakieś potwierdzenie odbioru przez Ciebie konkretnych partii towaru. Możesz wysłać ponowne wyjaśnienie do byłego pracodawcy. Komornik przyjdzie, kiedy pracodawca będzie miał tytuł egzekucyjny. Wcześniej musi skierować sprawę do sądu.
    Ostatnio edytowane przez rudylok ; 01-20-2012 o 23:27

Nowy użytkownik
    Bardzo dziękuje za odpowiedz.

Nowy użytkownik
    A jeszcze jedno, w sklepie nie było monitoringu ani żadnych zabezpieczeń towaru, czy mogę użyć tego faktu jako argumentu w w/w sprawie?

Aktywny użytkownik
    Tak to jest bardzo dobry argument - niezapewnienie odpowiedniego zabezpieczenia towaru przez pracodawcę może uchylić Ciebie od odpowiedzialności

Nowy użytkownik
    Mam zamiar napisać odwołanie do firmy, które odpowiednio uargumentuje.Tylko obawiam sie, że w tym czasie bedą mi naliczane odsetki. Na poprzednie pismo nie dostałam żadnej odpowiedzi tylko od razu wezwanie do zaplaty. Tak jak pisałama wcześniej zarząd i polityka firmy pozostawia wiele do życzenia

+ Odpowiedz w tym wątku

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów