-
Zasiłek chorobowy, macierzyński
Mam pytanie dotyczące zasiłku chorobowego oraz późniejszego zasiłku macierzyńskiego:
Od 3 lat jest zatrudniona u jednego pracy na umowę o pracę, od stycznia tego roku umowa została podpisana na czas nieokreślony, równocześnie od roku pracowałam na umowę zlecenie u innego pracodawcy, który w lutym br zmienił mi umowę ze zlecenia na umowę o pracę ( podpisana do końca roku). Obecnie jestem w 20 tygodniu ciąży i w styczniu przebywałam na zwolnieniu lekarskim (trzy tygodnie). Wkrótce również zgodnie z zaleceniami lekarza będę musiała pójść na zwolnienie lekarskie i prawdopodobnie zostanę na nim do końca ciąży. Proszę o informację po jakim czasie nabywam uprawnień do zasiłku chorobowego u drugiego pracodawcy? ( na umowę o pracę pracuje u niego od kilku dni, ale mam ciągłość składek ze względu na pierwsze zatrudnienie) Czy również przez pierwsze 33 dni zwolnienia koszty pokrywa pracodawca czy będę dostawać od razu pieniądze z zusu? Jak wygląda później wypłata macierzyńskiego czy również będę otrzymywać wynagrodzenie z obu miejsc pracy?
-
Prawo do zasiłku u drugiego pracodawcy nabyłaś już z chwilą zatrudnienia, bowiem miałaś 30-dniowy okres nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego u drugiego pracodawcy. Musisz tylko pamiętać aby do każdego miejsca pracy dostarczyć zwolnienie lekarskie (każde wystawione osobno dla każdego pracodawcy - żadne tam kserokopie). Masz również prawo do zasiłku macierzyńskiego z każdego miejsca pracy.
-
Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Uprawnienia umieszczania postów