+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: jakich alimentów mogę się spodziewać? -Dwaj Studęci....

Nowy użytkownik

jakich alimentów mogę się spodziewać? -Dwaj Studęci....

Witam..
    Wraz z bratem chcemy pozwać Ojca o alimenty ponieważ mamy juz skończone 18lat, a dokladnie 20 i 21(studiujemy).. Matka i ojciec nie sa rozwiedzeni ale od 20 lat nie mieszkają razem, do tej pory ojciec placil 600 zł alementów na mnie i na brata.. W tym momencie jest na emeryturze i ma ok 2000 zl, ponieważ byl straznikiem więziennym i przepracowal ok 20 lat (dokladnej wysokości emerytury nie znam po tylu latach pracy w SW,wiec to moze byc wyzsza suma).. Mama pracuje w niemczech, ale aktualnie nie ma tam stałego zajęcia dodatkowo ponosi duże koszty utrzymania i wyzywienia się tam, więc starcza tylko na oplacenie rachynków, jej składek emerytalnych itd... Do pracy w polsce nie moze wrócić, ponieważ skończyło się jej prawo do wykonywania zawodu jako pielęgniarka( a dobrze wiadomo, ze w Polsce duzo nie zarobi). Wraz z bratem studiujemy i jak wcześniej wspomnialem dostajemy od Ojca 600 zł (z czego: ok 200 zł to koszty dojazdów na uczelnie, 100 zł na różnego rodzaju oplaty związane ze studiowaniem i zostaje nam 300 zł na wyżywienie). Ciężko za te pięniądze kupić jakieś środki kosmetyczne, nie mówiąc już o ubraniach... Na stypendium socjalne nie mogę również liczyć,gdyż nie spełniamy odpowiednich kryteriów;/ Chcę również dodać,ze Ojciec jest alkoholikiem i wlasciewie codziennie mozna go spotkać na tkz "piwkowaniu pod sklepem"..

Moje pytania:
    -o jaką kwotę alimentów mogę posądzić Ojca?
    -ile przyznaje sędzia w podobnych sytuacjach?
    -czy jest mozliwe automatyczne sciąganie alimentów z emerytury na np. jakieś konto w banku?

Z góry dziękuję

Nowy użytkownik
    Przegląda
    Tychy

Re: jakich alimentów mogę się spodziewać? -Dwaj Studęci....

Możesz o tyle ile wynoszą Twoje koszty utrzymania (racjonalne) oraz możliwości zarobkowe i majątkowe ojca.
    Automatyczne zajęcie rachunku jest możliwe w drodze egzekucji komorniczej.
    Pzdr.

Nowy użytkownik Awatar smerfetka
    Pamiętajcie o tym, że obowiązkiem obojga rodziców jest łożenie na Was!

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów