-
Opiekna nad dzieckiem
Witam...i od razu Prosze o pomoc w odpowiedzi na moje nastepujace pytanie,dotyczace opieki nad moim 3 letnim synem ktory przebywa pod nie prawna opieka swoich dziadkow,gdyz Matka jego wyjechala za granice.Z tym ze ja tez przebywam za granica,mieszkam z przyjaciolka i jej synem i bardzo chce opiekowac sie moim dzieciem i ograniczyc prawa Matce naszego syna....Dziecko jest bardzo za mna chodz nie spedzam z nim duzo czasu wyjezdzajac do Polski ale chce by Syn mial chodz jednego odpowiedzialnego rodzica.Czy jest to mozliwe i gdzie pierwszymi krokami musze ruszyc?Dziekuje
-
Re: Opiekna nad dzieckiem
Może Pan oczywiście złożyć wniosek o ograniczenie lub nawet pozbawienie praw rodzicielskich matki dziecka. Taki wniosek należy złożyć do rejonowego sądu rodzinnego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka. Wynik sprawy zależy jednak od tego, czy matka dziecka utrzymuje z nim kontakt i jak wyglądają Pana kontakty z dzieckiem. Sąd będzie ustalał, czy Pan zamierza wywiązywać się z roli rodzica i chce np. aby dziecko zamieszkało z Panem.
-
Dziekuje ale czy mam jakies szanse?Fakt matka ma kontaktele raz na jakis czas ale z tego co wiem Syn nie chce z nia rozmawiac,i raz na jakis czas tzn 2 miesiace jedzie do Pl na tydzien czasu tylko pewnie to wszystko bede musial udokumentowac tak?!Musze ruszyc ta sprawe chodz by nawet po to by matka wrocila i zaczela wrezscie opiekowac sie Synem ktory potrzebuje milosci od rodzica a nie od dziadkow:-/Przebywajac za granica,kraj ktory jest w UE mysle ze bez dojazdu do Pl tez moglbym zalozc sprawe po za rejonem Polski?!
-
Trzeba wziąć pod uwagę, że sąd będzie badał całą sytuację w rodzinie, Pana również. Może się zdarzyć, że to dziadkowie dostaną prawo do opieki nad dzieckiem. Wszystko zależy od tego, czy matka dziecka zamierza wracać do kraju czy jej praca za granicą jest tylko tymczasowa czy stała. Proponuję wcześniej porozmawiać zarówno z matką dziecka jak i z dziadkami jak widzą całą tę sytuację i przyszłość dziecka.
Uprawnienia umieszczania postów