+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Proszę pomóżcie odnaleźć rodzeństwo

Nowy użytkownik Awatar Maja
    Przegląda
    Kujawsko-Pomorskie

Unhappy Proszę pomóżcie odnaleźć rodzeństwo

Szukam rodzeństwa proszę o pomoc!!!
    Witam serdecznie, mam 24 lata nie dawno przypadkowo dowiedziałam się że mam przyrodnie rodzeństwo, ojciec nie żyje a z kobietą którą miał dzieci nie mam kontaktu moja mama zmarła 2 lata temu,ale to nie od niej się o tym dowiedziałam,ona nigdy nie chciała o tym mówić,dowiedziałam się też że z powodu bardzo złej sytuacji materialnej mojego ojca i tej kobiety przed kilku laty odebrano im dzieci bardzo chciałabym je odnaleźc bo jednak to moje rodzeństwo, mam już swoja rodzinę ale może mogłabym nawiązac z nimi kontakt i może również pomóc, proszę o pomoc co mogę zrobic w jaki sposób mam zacząc ich szukac gdyż znam tylko nazwisko ojca i nic więcej nie wiem nawet konkretnego wieku dzieci nie znam ale obawiam się że może to nie wystarczyc?Jestem pełnoletnia i dlatego nie wiem czy mam dzwonic po domach dziecka bo nie wiem czy i tak uzyskam jakiekolwiek informacje czy poczynic jakiś inny krok,np udać się na plebanię,bo myślę że gdyby moje rodzeństwo było chrzczone to pewnie byłby jakiś wpis w księdze chrztów.Bardzo proszę o pomoc,czuję się źle wiedząc że gdzieś żyją bliskie mi jedyne osoby bo jak napisałam już powyżej moi obydwoje rodzice już nie żyją skończyłam studium o kierunku administracja ale moja wiedza na temat prawa jest niewystarczająca i dlatego bardzo proszę o pomoc,bo tylko tyle wiem :? .

Aktywny użytkownik
    Jeżeli znasz miejscowość, w której mieszkał Twój ojciec to tam mogłabyś zacząć. Możesz udać się do gminy a w szczególności gminnego ośrodka pomocy społecznej bo jeśli coś działo się w rodzinie ojca to w dokumentach powinien zostać jakiś ślad. Pomysł z plebanią jest naprawdę dobry - czasem to jedyne miejsce gdzie udaje się znaleźć jakiś konkretny ślad. Jeżeli są jacyś sąsiedzi to też mogą pomóc. Domy dziecka można sprawdzić dopiero jak będziesz znała więcej szczegółów dotyczących rodzeństwa. Wtedy też można może przydać się Nasza-Klasa czy Facebook. Życzę powodzenia:-)

Administrator Awatar Sekon
    Przegląda
    Wrocław
    Zacząłbym od: kościoła, urzędu stanu cywilnego i ośrodków adopcyjnych. Internetu też nie należy pomijać czyli od portali społecznościowych nk, fb ale także społeczności budujące drzewa genealogiczne np. bliscy.pl, myheritage.pl. Powodzenia!

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów