+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: świadczenie pielęgnacyjne

Nowy użytkownik

świadczenie pielęgnacyjne

witajcie.
    mam takie pytanie... rozwiodłem się z żoną ponad pół roku temu. mamy syna niepełnosprawnego który mieszka ze mną. opiekę po rozwodzie mamy wspólną ale dotychczas ja zajmowałem się sprawami rehabilitacji itd. gdyż byłem bezrootny-kończę studia zaocznie i pobierałem świadczenie pielęgnacyjne. ale od połowy grudnia zacząłem pracę. kiedy się rozwodziłem ona jeszcze studiowała i była na utrzymaniu swojego nowego faceta a obecnie skończyła studia i nie ma pracy. powiedziała że chciałaby się zajmować synem a mnie to w sumie pasuje bo naprawde ciężko jest mi samemu. tak to wyglądało że była na utrzymaniu tego swojego i ten jej facet strasznie mi nie pasował... nieważne... wyszło potem tak że na nią płacić może ale powiedział że na jej dziecko już nie więc pokłócili się i ona mieszka teraz z rodzicami. pytała mnie czy mogłaby zabrać syna do siebie a weekendy spędzałby ze mną. praca mnie absorbuje coraz bardziej a na opiekunkę szkoda mi już kasy, a pozatym niech ona też się dzieckiem pozajmuje. Chciałem się dowiedzieć czy jej się należy świadczenie pielęgnacyjne na niego. skoro nie pracuje, dzieckiem się opiekuje, a skończyla taki kierunek, że prędko pracy nie znajdzie. Każdy grosz jej się przyda, nie żebym ja miał i chciał jej płacić ale no trochę się tym świadczeniem zainteresowałem. jak to w świetle prawa wygląda?

kurcze ale się rozpisałe. no ale trochę to skąplikowane.
    prosze o odpowiedź jeśli można...

Aktywny użytkownik
    Oczywiście, że jeśli była żona nie pracuje ma prawo do świadczenia pielęgnacyjnego na syna. Może również starać się o zasiłek pielęgnacyjny

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów