-
Renta rodzinna a studia.
Witam serdecznie.
Mam przyznaną rodzinną rentę po zmarłym Ojcu.
Obecnie uczęszczam na studia i na początku roku akademickiego dostarczyłem do ZUSu potwierdzenie z dziekanatu, że jestem studentem. ZUS przedłużył mi rentę do końca roku akademickiego.
Jednak mam problem ze zdaniem I-wszego semestru i boje się, że mogę nie przejść na II-gi, a co się z tym wiąże zostać skreślony z listy studentów.
Jednak nawet jeżeli nie przejdę teraz na drugi semestr chciałbym zapisać się raz jeszcze od nowego roku akademickiego.
Moje pytanie brzmi;
czy jeżeli nie przeszedłbym na drugi semestr i został skreślony z listy studentów, to czy oznacza to utratę renty rodzinnej?
Mimo, że chciałbym kontynuować studia - rozpocząć je raz jeszcze od nowego roku akademickiego.
Czy w ogóle muszę zgłaszać ZUSowi to, że nie przeszedłem na drugi semestr, jeżeli przyznał mi rentę do końca roku akademickiego?
Bardzo proszę o pomoc...
Z góry serdecznie dziękuję
-
Super Moderator
Do renty rodzinnej mają prawo: dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione - do ukończenia 16. roku życia lub 25. roku życia, jeśli się uczą oraz bez względu na wiek, jeśli stały się całkowicie niezdolne do pracy przed 16. rokiem życia lub w czasie nauki w szkole do ukończenia 25. roku życia. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty przedłuża się do zakończenia tego roku studiów. Moim zdaniem jeżeli będziesz się uczyć, to renta rodzinna powinna ci przysługiwać. Najlepiej jednak udaj sie do ZUS i przedstaw im stan faktyczny z pytaniem o prawo do renty rodzinnej.
Uprawnienia umieszczania postów