-
Ile alimentów powinienem płacić na córkę?
Witam, chciałbym się zapytać ile powinienem płacić alimentów na swoją 10 letnią córkę i ile w sądzie mogą mi ich zarzucić.
Aktualnie płace 300 zł + raty na jej łóżko i regularnie płacę abonament za jej telefon. Lecz żona zażyczyła sobie 500 zł a jak się nie zgodzę, pójdzie do sądu i tam podobno każą mi płacić jeszcze więcej.
W pracy zarabiam ok 2500zł w tym z nadgodzinami przy których parę razy w miesiącu muszę robić po 16 godzin, by mieć te marne jak dla mnie 2500zł.
Dlaczego marne? Bo żona zostawiła mnie z mieszkaniem na kredyt, ktory musze splacac i ogólnie wszystkich opłat miesiecznie razem z tymi najnniżyszmi alimentami wychodzi mi ok 2000 zł.Ostatnio nawet nie można juz robić u nas nadgodzin przez jakiś czas Tak więc na życie wychodzi mi nie wiele i żyję ledwie z miesiąca na miesiąc.
Czy ktoś orientuje się czy mogą mi podwyższyć alimenty na tyle, że nie będę miał za co żyć?
Z góry dzięki za odpowiedź.
-
Super Moderator
Moim zdaniem mogą ci podnieść. 300 złotych to bardzo niskie alimenty. Moim zdaniem jak żona wykaże że potzreby dziecka są większe to mogą podnieśc alimenty do 500 zł. Byłem kiedyś na rozprawie, gdzie osoba zarabiała najniższą krajową i sąd zasądził alimenty 500 zł miesięcznie na kilkunastoletniego syna... Wszystko zależy od sędziego orzekwającego w danej sprawie, czy uzna on, że masz mozliwości płacić wyższe alimenty i że dziecko ma uzasadnione potrzeby...
Uprawnienia umieszczania postów