-
Odebranie władzy rodzicielskiej
witam mam dosyć trudna sytuacje i proszę o pomoc. wiec zacznę od tego ze mam rocznego syna z ojcem dziecka nie jesteśmy od kiedy mały skończył 2 miesiące. obecnie jestem w związku z innym mężczyzną. złożyłam pozew o alimenty i jest ok. ojciec płaci nie nagannie. ale problem jest taki ze ćpa mam na to dowód nagranie z rozmowy tel. gdzie się przyznaje do tego widuje syna 2 razy do roku mieszka z a granica. prawdę mówiąc to syn właściwie nie zna swojego ojca nawet go nie pamięta. w czasie odwiedzin strasznie wulgarnie się odzywa do mnie w obecności dziecka w nagraniu tez to jest ciągle przeklina co drugie słowo. ani razu nie wiza go sam na ręce ani razu go nie przebrał bo się brzydził. a ja boje się o swojego syna on będzie miał negatywny wpływ na moje go synka. a poza tym mieszka na śląsku a ja na mazurach i nie wyobrażam sobie aby taki człowiek zabierał go na wakacje. czy mam jakieś szanse na odebranie mu praw. i kto ponosi koszty tej sprawy. proszę o pomoc.
-
Moderator
Witam, w kwestii odebrania praw rodzicielskich ojcu dziecka to według art. 111§1 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego pozbawienie władzy rodzicielskiej jest obligatoryjne gdy:
- wystąpiła trwała przeszkoda uniemożliwiająca wykonywanie władzy rodzicielskiej,
- rodzice nadużywają swojej władzy np. zmuszają dziecko do pracy nieodpowiedniej dla wieku, skłaniają do popełnienia przestępstwa, wywierają demoralizujący wpływ na dziecko,
- w sposób rażący zaniedbują swe obowiązki naruszając dobro dziecka.
Władza rodzicielska może zostać przywrócona, jeżeli ustaną trwałe przeszkody w jej wykonywaniu albo sad opiekuńczy uzna ze nie ma już obawy nadużycia władzy lub rażacego zaniedbywania obowiązków względem dziecka.
W sytuacji, gdy ojciec dziecka płaci na nie może być z tym problem....
-
dobrze ale skoro zazywa narkotyki i jest wulgarny to ma demoralizujacy wplyw na dziecko prawda?? czy to nie wystarczy z kad mamy wiedziec czy nie bedzie cpal przy dziecu??a jezeli nie odebranie wladzy to czy przy ograniczeniu te dowody beda dosc mocne?? i chce ustalic widzenia tak aby dziecko przbywalo tylko i wylacznie w moim miejscu zamieszkania aby tylko w mojej obecnosci go widywal i w wyznaczonym terminie da rade to zrobic z tymi argumentami ktore posiadam??
-
W każdym przypadku sąd indywidualnie rozpatruje sprawę. W tej sytuacji bardziej chodzi o to,aby ograniczyć kontakty dziecka z ojcem. Bowiem nawet w przypadku pozbawienia władzy rodzicielskiej rodzic zachowuje prawo do osobistej z nim styczności. Jedynie, gdy wymaga tego dobro dziecka, sąd opiekuńczy ograniczy utrzymywanie kontaktów rodziców z dzieckiem a w szczególności zakaże spotykania się z dzieckiem, zabierania go poza miejsce jego stałego pobytu, zakaże kontaktów telefonicznych, zezwoli na spotykanie się z dzieckiem tylko w obecności drugiego z rodziców albo opiekuna, kuratora sądowego lub innej osoby wskazanej przez sąd, albo ograniczy kontakty do określonych sposobów porozumiewania się na odległość (np. tylko telefonicznie lub za pomocą e-maili) Jeżeli utrzymywanie kontaktów rodziców z dzieckiem poważnie zagraża dobru dziecka lub je narusza, sąd zakaże ich utrzymywania. Napewno ograniczenie władzy rodzicielskiej będzie w tym przypadku łatwiejsze.
-
dziekuje bardzo za odpowiedzi zrobie co w mojej mocy!!
-
hmmm ćpa? to może na policję z nim? to też ograniczy mu kontakt z dzieckiem.
-
nie robic mu bagna to jego zdrowie nie moje tu chodzi o dzieko ja mam dowod jak sie przyznaje wiec mam nadzieje ze podziala. a pozniej niech robi co chce
-
Moderator
robić bagna?...heh,... umówmy się, że już ma bagno... które póki może będzie dzielił z dzieckiem....
więc jak trzeba to i policje trzeba poinformować... poza tym, jeżeli faktycznie sąd dowie się o tym, że są problemy z narkotykami to i tak policja się tym zainteresuje...
Uprawnienia umieszczania postów