-
Alimenty od ojca za granicą
Witam. Sprawa jest taka:
Mój ojciec przestał płacić alimenty. Mieszka i pracuje za granicą. Od nowego roku zaczął oszukiwać że zrobił przelew, że pieniądze dojdą... i nic. Taka mała powtórka z rozrywki, ponieważ przez 3 ostatnie lata zostawił mnie i moją mamę całkowicie na lodzie i nie wysyłał nam ani grosza. Obecnie moi rodzice są już po rozwodzie, a ja studiuje - do czego bardzo potrzebuję alimentów. Ojciec ubzdurał sobie że zależy nam tylko na pieniądzach (to nic że 3 lata trzepaliśmy biedę) i że tak nas urządzi że nie będzie musiał płacić alimentów (pewnie dlatego że mieszka za granicą). Dla mnie byłby to koniec studiów.
Czy jest możliwość 'ścigania' mojego ojca za granicą? Znając tylko jego adres...
Druga sprawa:
Od ostatnich 3-4 lat mój ojciec powinien dostawać moje rodzinne. Wiem że był jakiś problem, i dopiero teraz załatwia to - że dostanie całą sumę z tych lat od razu na konto. Oczywiście nie zobaczę tych pieniędzy na oczy. Mimo że mogłyby mi zapewnić studia. Czy da się jakoś domagać tych pieniędzy drogą prawną?
-
Moderator
trochę mogą pomóc informację z innego wątku... Ustalenie miejsca zamieszkania dłużnika (za granicą)
czy alimenty są ustanowione drogą sądową? cz zostały ustanowione sądowo dopiero po tym jak ojciec przez 3 lata uchylał się od ich płacenia?...
-
Alimenty zostały ustanowione drogą sądową dopiero po 3 latach, kiedy to miałem pójść na studia. Dziękuję za odpowiedź
-
Moderator
tak więc skoro są ustanowione sądowo to ojciec żeby się ich pozbyć będzie również musiał wnioskować do sądu o uchylenie ... i wtedy trzeba będzie udokumentować, że są one niezbędne...
-
Rozumiem że jeśli nie złoży takiego wniosku i nadal będzie musiał płacić, to nie ważne w jakim mieszka kraju, ani czy znam jego adres, komornik znajdzie go wszędzie?
-
lepiej adres znać... ponieważ inaczej komornik może wystawić dec o bezskuteczności... bo nie będzie mógł znaleźć dłużnika...
Uprawnienia umieszczania postów