-
Utrudnianie widzen
witam was
mam problem 3 miesiace temu zasadzono w sadzie widzenia dla mnie co 2 tygodnie w niedziele w moim miejscu zamieszkania, ale z zona bo dziecko przez pierwsze 6 miesiecy musi byc z nia a zona robi mi problemy piszac ze ma urodziny ,zla pogoda,nie ma pieniedzy itd co moge zrobic aby niedopuscic do sytuacji w ktorej corka znow sie odemnie odzwyczai.prosze o rade pozdrawiam.
3 razy corke widzialem przez te 3 miesiace
-
Moderator
w takich sytuacjach warto mieć jakieś dowody (np. sms) czy świadków, że taki sytuacje mają miejsce, a później warto pójść ze sprawą do sądu- złożyć pozew o egzekucję widzeń..
-
Super Moderator
Jak żona ci będzie utrudniać kontakty, mozesz złożyć wniosek do sądu rodzinnego o zabezpieczenie wykonywania kontaktów z dzieckiem. Jak już wyżej napisano składając taki wniosek musisz udowodnić że takie utrudnienia miały miejsce.
-
sms
mam pytanie czy sms wystarcza np ide na policje i daja mio kwit ze nie wydano mi dziecka tak .bo orzeczeniu mam ze zona ma przyjezdzac w moje miejsce zamieszkiwania co 2tyg
-
Moderator
aby sms mógł być dowodem, konieczne jest:
przedstawienie jego treści,
potwierdzenia od operatora, że została wysłana oraz uzyskanie bilingów połączeń.
Aby zabezpieczyć procesowo treść sms-a należy udać się do notariusza, który ją zaprotokołuje.
ale w w dzisiejszych czasach to i tak nie jest takie proste ponieważ są programy umożliwiające zmianę treści wiadomości, ...
Może w tej sprawie bezpieczniejszy będzie świadek?
hmmm pogadać z matką dziecka o zamiarze zgłoszenia sprawy do sądu....
Uprawnienia umieszczania postów