+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Wpis do księgi wieczystej, a dylematy moralne.

Nowy użytkownik

Wpis do księgi wieczystej, a dylematy moralne.

Dzień dobry ,
    moi rodzice zapisali w 1999 r. mieszkanie mojej niezamężnej siostrzenicy, w zamian za opiekę i pielęgnowanie w razie choroby lub niemocy starczej i sprawić pogrzeb według zwyczajów miejscowych i zgodziła się na zapis tej służebności w księdze wieczystej. Obdarowana oświadczyła, że ustanawia na rzecz darczyńców bezpłatną i dożywotnią służebność osobistą polegającą na prawie korzystania z mieszkania (...). Od tego czasu sytuacja uległa zmianie, siostrzenica ma rodzinę, męża i 10-letniego syna , nie chce podjąć się opieki , mieszka w swoim mieszkaniu.
    Teraz kiedy mama zachorowała i wymaga całodobowej opieki siostrzenica twierdzi, że ten wpis jest pro forma do niczego nie zobowiązuje , a rolą dzieci, czyli moją i jej mamy jest opieka nad rodzicami.
    Oczywiście odwiedzam mamę (ojciec zmarł w ubiegłym roku), i opiekuję się na ile czas mi pozwala, jestem wdową i muszę pracować na swoje utrzymanie . Ostatnio został poruszony temat domów opieki i rodzi się kolejny dylemat moralny ... .
    Mam do Państwa pytania:
    1. Kto ma obowiązek zapewnić chorej mamie całodobową opiekę?
    2. Kto ma prawo decydować w sprawie oddania mamy do domu opieki ?
    3. Kto ma obowiązek partycypować w kosztach utrzymania, pielęgnacji i opieki, jeśli emerytura mamy nie jest wystarczająca?
    Serdecznie dziękuję za udzielenie porady prawnej i pozdrawiam.

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Oczywiście dzieci mają obowiązek opieki nad rodzicami. Z uwagi jednakże na umowę dożywocia, obowiązki związane z ponoszeniem kosztów utrzymania ponosi takze obdarowany. W przypadku gdy nie chcę uczynić zadość swoim obowiązkom, można domagać się przed sądem zamiany dozywocia na rentę. Wówczas z takiej renty można opłacić opiekunkę itp. O oddaniu matki do domu opieki społecznej zawsze będą decydować dzieci, chyba że osoba ich nie posiada. Powstanie dożywocia to są kwestie głównie materialne (choć jest też obowiązek opieki), umowa taka nie powoduje jednak żadnych zmian w zakresie zniesienia obowiazków wynikających z pokrewieństwa. Oznacza to, że dzieci tak czy inaczej mają morlany i prawny obowiązek opieki nad rodzicem, jezeli on takiej opieki wymaga.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów