+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Podział majątku po rozwodzie

Nowy użytkownik

Podział majątku po rozwodzie

Najprawdopodobniej 14 lutego br sąd orzeknie rozwód z orzeczeniem o winie męża. W trakcie trwania małżeństwa (20 leni staż) wybudowaliśmy dom na działce, męża którą to otrzymał od rodziców aktem darowizny, jako kawaler. Na dzisiaj nie figuruję w księdze wieczystej i jedynym właścicielem jest mój mąż. W chwili obecnej zaciągnęłam kredyt hipoteczny, kupiłam mieszkanie w bloku i opuszczam wraz z córką dom. Chcę zażądać spłaty za połowę domu od męża, w możliwie najkrótszym terminie. Ja już nie mam możliwości spłaty męża. Jakie mam szanse na odzyskanie pieniędzy?

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Musisz udowodnić, że nieruchomość wybudowana na dziełce męża finansowana była z majątku wspólnego. W takim przypadku możesz żadać zwrotu nakładu poczynionego z majątku wpólnego na majątek osobisty męża, jakim jest owa nieruchomość. Takie nakłady wchodzą do majątku wspólnego, w ktorym masz co do zasady 1/2 udziału, stąd też mąż musiałby cię spłaić w tym zakresie. W postępowaniu sądowym trzeba by dokonać wyceny budynku odrębnie od samego gruntu, ktory stanowi majątek odrębny meża. Taka wycena była by podstawą dokonania wyliczenia nakładów oraz twojego udziału. Moim zdaniem masz spore szane na odzyskanie części środków poczynionych na budowę.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów