-
Dział spadku
Mam pytanie.
Od niedawna jestem właścicielem domu prawnie sprawa odbyła się w sądzie. Mam dwóch braci . Chcę razem z jednym z braci wystąpić o dział spadku. Jak długo może trwać taka sprawa , rozumiem ,że wnioskodawcy pokrywają koszta sprawy. Chce go sprzedać a jeden z braci utrudnia.
Czy to prawda ,że prawo do decyzji ma ten brat przeciwko któremu jest wniesiona sprawa i że może nas spłacić w kwocie na jaką go stać w danej chwili a nie tyle jest wart ?. Domyślam, się ,że sprawa nie jest łatwa. Dodam ,że brat ma problemy ze zdrowiem psychicznym . Szantażuje nas ,że jak złożymy sprawę o dział spadku to on złoży papiery ,że jest chory psychicznie jak to się w tedy ma do sprawy? Czy to jest na naszą korzyść?
Brat tam nie mieszka , ma dobrą pracę i stać go na mieszkanie. Proszę o poradę.
-
Super Moderator
Sprawa o dział spadku może trwać krótko albo długo, w zależności od tego czy strony są kłonne się dogadać czy też nie. W wniosku o dział spadku wnioskodawca winien okreslić, czy chcę działu fizycznego (o ile się da), czy chcę przyznania własnosci dla siebie lub innego uczestnika postępowania z obowiązkiem spłat, w ówczas w jakiej wysokosci w jaki terminie. Jeżeli strony nie uzgodnią wartości, powolać można bieglego sadowego, kóry dokona wyceny. Zdarza się, że strony nie zgadzają się na sporządzoną wycenę, wówczas mogą być powolani kolejni biegli. W jednej sprawie było ich trzech i sąd wyciągną średnią z tych wycen.
Jeżeli brak będzie wskazywła na chorobę wówczas cala sprawa znacznie się przeciągnie. Trzeba by ustanowić dla niego wówczas opiekuna lub kuratora.
-
Jeżeli dostanie opiekuna lub kuratora to rozumiem ,że w tedy oni decydują o jego 1/3 domu?. Brat utrudnia i odciąga sprzedaż domu . Nie można z nim się porozumieć w żaden sposób. Wycena domu już się odbyła rok temu.
-
Tak wówczas to oni będę decydować o dalszym biegu sprawy oczywiście mając na celu jego dobro.Zresztą nie wiem, czy w tej sytuacji nie byłoby to lepsze rozwiązanie.
-
dziękuję za poradę to mi trochę rozjaśniło sytułację
Uprawnienia umieszczania postów