+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Po jakim czasie można sprzedać spadek?

Nowy użytkownik

Po jakim czasie można sprzedać spadek?

witam mam pytanie
    w zeszłym roku odbyła się sprawa spadkowa i otrzymałam w spadku po rodzicach ziemie,chciała bym to sprzedać ale nie wiem ile czasu musi minąć od nabycia spadku?

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Możesz sprzedaż spadek po uprawomocnieniu się postanowienia sądu o nabyciu spadku. Oprócz samego spadku możesz dokonać sprzedazy poszczególnych składników wchodzących w skład spadku jezeli jesteś jedynym spadkobiercą lub gdy dokonany został podział spadku pomiędzy spadkobierców. Skoro sprawa spadkowa zakończyła się już w ubiegłym roku, to prawdopodobnie jest już postanowienie prawomocne. Jednakże powinnaś ustalić w sądzie czy tak jest istotnie i wówczas możesz sprzedać spadek.

Nowy użytkownik
    tak wyrok się uprawomocnił działka została podzielone na dwójeke spadkobierców na brata jedna czwarta części i na mnie trzy czwarte części.
    Z czego brat na swojej części mieszka i nie sprzedaje a ja chce sprzedać ale słyszałam że musi minąć 5 lat od nabycia czy to prawda?

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Te 5 lat to się wiąże z kwestią zapłaty podatku od zbycia nieruchomości a nie możliwością zbycia. jednym słowem, jeżeli sprzedaż przed upływem tego okresu, to co do zasady będziesz musiała zapłacić podatek dochodowy od odpłatnego zbycia. Aby ustalić zakres odpowiedzialności podatkowej to wymagałby sięgnięcia do dokumentów oraz dokładne ustalenie stanu prawnego i faktycznego.

Nowy użytkownik

rererere

dziękuje bardzo za informacje

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów