+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Brak KW lub nie znany numer i spadek po spadku

Nowy użytkownik

Brak KW lub nie znany numer i spadek po spadku

Mój Wujek i Ciocia zakupili działkę w 1961 roku na podstawie aktu notarialnego. Byli wtedy małżeństwem - nigdy nie mieli dzieci. Nie została założona KW na tę działkę bo nie mam żadnych dokumentów.
    W rejestrze gruntów widnieję już jako właściciel. Podatek od nieruchomości także opłacam.
    W 1995 r. zmarł Wujek a w 2008 Ciocia
    Nie mam żadnych dokumentów o nabyciu spadku Cioci po wujku kiedy stała się jedynym właścicielem.
    W 1997 r. Ciocia sporządziła testament w formie Aktu Notarialnego gdzie do całego spadku powołała mnie.
    Ciocia miała dwie siostry - czy musi być postępowanie sądowe w sprawie tego spadku (jedno już było w 2008 roku gdzie nabyłem spadek w całości ale w Księgach Wieczystych stwierdzili że to nie jest podstawa do wpisania mnie jako właściciela dla tej działki - na postanowieniu nie ma żadnych informacji o działkach)
    Do tego na Akcie Notarialnym z 61 r. są inne numery działek niż obecnie. Mam mapkę ze starymi numerami i nowymi i się zgadza. Co teraz mam zrobić ?? Proszę o poradę

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Sprawa jest dość skomplikowana z tego co piszesz. Jak rozumiem nie ma żadnych wpisów w KW i nie jest założona sama KW. Nie wiem dlaczego i na jakiej podstawie figurujsz wpisany w rejestrze grutów jako właściciel. Musiałnyś dokładnie opisać stan faktyczny aby można było coś doradzać. Jeżeli jednakże chodzi o postępowanie spadkowe to pytanie - czy jsteś jedynym spadkobiercą?

Nowy użytkownik
    Sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana bo były trzy działki jednak wszyscy myśleli że są dwie (bo były dwie lokalizacje) - a wszystkie inaczej przepisane - może przez to zamieszanie w Urzędzie wpisali hurtem wszystkie 3

Fakt jest taki że w rejestrze gruntów zawsze jest info na podstawie jakiego dokumentu powstał ten wpis i z reguły to jest nr KW (przynajmniej w 2 innych działkach tak było)
    W tej 3-ciej jest jednak wpis typu AN 0000/61 (Akt Notar. numer i rok) oraz PS 0000/98 (Postanowienie spadkowe z 1998 roku) - czyli jedna instytucja wpisała na podstawie Aktu Notar. i Postanowienia o nabyciu spadku a Księgi Wieczyste nie chcą wpisać

W Księgach im nie zależy natomiast w gruntach to im zależy żeby ktoś płacił podatek

A może KW istniała przed 1961 r. i nadal tam jest poprzedni właściciel ?? Tyle że jej nie znam. Dziwne bo mi się wydawało że kiedyś dokonać wpisu miał obowiązek Notariusz (ten był pijakiem i jego syn także)

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Sprawdź dobrze czy nieruchomość ma założona księgę wieczystą oraz podstawy wpisu w rejestrze (urząd winien mieć dokumenty stanowiące podstawę wpisu). Wowczas jak dobrze ustalisz stan prawny będzie można myśleć co dalej...

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów