+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: spadek po wuju

Nowy użytkownik

spadek po wuju

Witam. Moja ciocia przez 10 lat była wdową. Po śmierci jej męża w wyniku zaniedbania nie została przeprowadzona sprawa spadkowa.

Dodam jeszcze, że wujostwo było bezdzietne, a rodzeństwo wuja nie żyje. Jestem kuzynem wuja i jedyną osobą, która pomagała i opiekowała się wujostwem, aż do ich śmierci. Wujostwo za życia zadecydowało, że w zamian za moją pomoc i opiekę całość majątku po śmierci przekazują mi jednak ich decyzja nie została w żaden sposób udokumentowana.

Ciocia zmarła 7 lat temu. Przed śmiercią przepisała na mnie notarialnie całą swoją część wspólnego majątku. Natomiast sprawa dotycząca części majątku wuja nadal nie została uregulowana prawnie w związku z czym we wszystkich dokumentach urzędowych nadal figuruje on jako współwłaściciel.
    Wszystkie zobowiązania (np. podatki) zarówno swojej części jak i części majątku należącego do wuja reguluję ja.

W związku z powyższym proszę o pomoc jak „wyprostować” tę sprawę? Czy jest możliwość abym stał się właścicielem majątku w całości? Co powinienem w tej sytuacji zrobić?
    Czy w chwili obecnej, gdy już nie żyją oboje spadkodawcy można przeprowadzić sprawę spadkową o przekazanie spadku należącego do wuja ( który zmarł wcześniej) na ciocię a następnie na mnie?

Czy do spadku po wuju mają prawo dzieci jego rodzeństwa, mimo że nie utrzymywali oni kontaktu z wujostwem?

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Musisz przeprowadzić spadek po "wuju". W sprawie tej do spadku (jak nie było testamentu) powołani będą spadkobiercy ustawowi czyli małzonek oraz dzieci spadkodawcy. Dzieci te mogą być jedynie uznani za niegodnych dziedziczenia, bo formalnie będą powołani jako spadkobioercy ustawowi. We wniosku o stwierdzenie nabycia spadku należy wskazć wszelkie osoby, które mogą wchodzić w rachubę jako spadkobiercy.

Nowy użytkownik
    Mam jeszcze takie pytania odnośnie powyższej odpowiedzi.
    1. Czy można przeprowadzić sprawę spadkową powołując jako spadkobiercę osobę zmarłą (małżonka - ciocia zmarła kilkanaście lat po wuju)?
    2. Jeśli ciocia i wujo (spadkodawca) nie mieli dzieci, to czy spadkobiercą ustawowym będzie wyłącznie ciocia (małżonka)?

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów