+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Darowizna a zachowek

Nowy użytkownik

Darowizna a zachowek

Witam
    Otrzymałam w 2007 roku mieszkanie od rodziców.Zacytuję fragment z UMOWY DAROWIZNY ,żeby czegoś istotnego nie pominąć."Wiesława i Marek darują swojej córce spółdzielcze włsnociowe prawo do lokalu mieszkalnego ,jednoczesnie nakładając na obdarowaną polecenie ustanowienia na ich rzecz dozywotniego ,nieodpłatngo prawa uzytkowania całego przedmiotowego lokalu."
    Moje pytanie-mam dwie siostry i czy nalezy sie im zachowek .Jedna z nich ma innego ojca.Jesli zachowek im sie nalezy to jak sie go oblicza.W akcie jest jeszcze taki zapis (nie wiem co on oznacza)-"Strony podaja roczna wartosc uzytkowania na kwote 8.000 zł,zatem skapitalizowana wartosc uzytkowania przy zastosowaniu wspólczynnika "10" wynosi 80.000 zł"
    Proszę o pomoc

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Zachowek się należy w przypadku śmierci spadkodawcy, gdy osoba nie została powołana do spadu. W przypadku obliczenia dla potrzeb zachowku wlicza się dokonane darowizny poczynione na osoby uprawnione do zachowku (w każdym czasie). Aby ustalić zachowek po spadkodawcy trzeba policzyć cały majątek spadkowy, ustalić ile któremu z uprawnionych do zachowku nalezy się udziału w spadku (ustalić udział spadkowy). Zachowek co do zasady stanowi 1/2 tego co by spadkodawca miał otrzymać w wyniku powołania do spadku (lub 2/3 jak jest nieletni lub niepełnosprawny).

Nowy użytkownik
    witam raz jeszcze
    moja mama zmarła w 2010 ,mój ojciec zyje .Mam dwie siostry przyczym jedna z nich ma innego ojca.Jak sprawa wyglada z nimi w kwesti zachowku.Czy moge sprzedac to mieszkanie a moj ojciec przeprowadzi sie do iinego lokalu a z tego wymelduje.Jakie sa tego konsekwencje

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów