+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Sprzedaż mieszkania z darowizny

Nowy użytkownik

Sprzedaż mieszkania z darowizny

Otrzymałam w 2007 roku mieszkanie od rodziców.Zacytuję fragment z UMOWY DAROWIZNY ,żeby czegoś istotnego nie pominąć."Wiesława i Marek darują swojej córce spółdzielcze włsnociowe prawo do lokalu mieszkalnego ,jednoczesnie nakładając na obdarowaną polecenie ustanowienia na ich rzecz dozywotniego ,nieodpłatngo prawa uzytkowania całego przedmiotowego lokalu."Moja mama zmarła w 2010 roku.Chciałam sprzedać to mieszkanie ,ojciec przeprowadziłby się do innego lokalu ,z dotychczasowego by się wymeldował.Czy mogę tak zrobić i jak wygląda sprawa zachowku dla dwóch moich sióstr (jedna z nich ma innego ojca)
    proszę o pomoc i z góry dziękuję

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Mieszkanie możesz sprzedać, ale jak masz je krócej niz 5 lat to zapłacisz podatek dochodowy od odpłatnego zbycia lokalu. W tym przypadku (darowizna) wysokość podatku będzie stanowić zasadniczo 19% wartosci lokalu mieszkalnego, albowiem cała kwota stanowi dochód. Może warto jeszcze potrzymać to mieszkanie, albo podpisać umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego, a właściwą umowę sprzedaży podpisać jak upłynie 5 letni okres. Jeżeli chodzi o zachowek to wiąże się to ze sprawą spadkową po darczyńcy. Jeżeli spadkobiercy ustawowi uprawnieni do zachowku (małżonek, dzieci, wnuki), nie będą powołane do spadku, albo w wyniku spadku nie otrzymają naleznego im zachowku mogą żadać od ciebie doliczenia darowzny dla potrzeb obliczenia zachowku i uzupełnienia ew. kwoty zachowku.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów