+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Podatek od zagranicznego spadku

Nowy użytkownik

Podatek od zagranicznego spadku

Witam!
    Moja sprawa wygląda następująco: w 2008 roku zmarł mój wujek, który mieszkał we Francji. Rozpoczęło się postępowanie spadkowe, ponieważ był bezdzietny i nie miał żony, spadek po nim przypadł mojej matce i jego siostrze. Niestety moja matka zmarła w toku postępowania spadkowego, z racji czego spadek po wuju przeszedł prawnie z mamy na mnie. Niedawno otrzymałem decyzję o tym, iż sprawa się zakończyła i pieniądze będą przesłane na moje konto. W informacji od francuskiego notariusza otrzymałem również rozliczenie kosztów sprawy i wyszczególnione dodatkowe pobrane opłaty, w tym właśnie pobrany już we Francji podatek od spadku. Moje pytanie:
    Czy jako syn, dziedziczący po matce ten zagraniczny spadek, będę musiał jeszcze opłacić podatek w Polsce? (jeśli tak, to jaki na to jest czas?)

Aktywny użytkownik
    Tak musisz zapłacić ten podatek nawet jeśli został on zapłacony we Francji. Zgodnie jednak z art. 7 ustawy o podatku od spadków i darowizn, możesz podatek zagraniczny jako jeden z ciężarów obciążających spadek odliczyć od podstawy opodatkowania. Należysz do II grupy podatkowej. Musisz to zrobić w ciągu miesiąca od chwili przyjęcia spadku.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów