+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jak napisac wniosek o akt wlasnosci?

Nowy użytkownik

Jak napisac wniosek o akt wlasnosci?

Witam! Mam problem poniewaz nie wiem jak napisac wniosek o akt wlasnosci (Moja mama jest jedyną spadkobierczynia)tylko ze tam trzeba dolaczyc testament i tu jest problem, poniewaz Moja babcia umarla nie pozostawiajac zadnego testamentu dziadek tez nie zyje a z tego co mi wiadomo to jakis testament pozostawil ale nikt go nie widzial... Gdzie mamy go szukac lub gdzie mamy sie o niego pytac???? I co mamy dalej robic?????

Aktywny użytkownik
    W tym przypadku ma miejsce dziedziczenie ustawowe. Trzeba stwierdzić nabycie spadku przez spadkobiercę. Można to zrobić na 2 sposoby. Można skierować do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Właściwym w tej sprawie będzie sąd rejonowy ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy. Na tej podstawie sąd przeprowadza postępowanie spadkowe. Można też udać się notariusza i tam uzyskać poświadczenie dziedziczenia.

Nowy użytkownik
    A mozna otworzyc testament???

Aktywny użytkownik
    To testament jest czy go nie ma?

Nowy użytkownik
    Ja jako wnuczka wiem od babci i od rodzicow ze dziadek pisal na lozu smierci testament.... Mieszkalismy razem z dziadkami w jednym domu wiec rodzice wiedza cos na ten temat... nawet pytalalm sie babci kilka miesiecy przed jej smiercia czy dziadek pisal testament a ona na to ze tak.... tylko ze takie cos chyba powinno byc w domu ale przegladalam z rodzina wszystkie jej papiery i nieznalezlismy.

Aktywny użytkownik
    Jeżeli nie jesteście pewni, czy testament był sporządzony i tak trzeba złożyć w sądzie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. W toku postępowania spadkowego można też złożyć w sądzie wniosek, aby sąd zwrócił się z pytaniem do kancelarii notarialnych w okręgu sądu czy zmarły nie sporządzał testamentu.

Nowy użytkownik
    aha... a jak napisać ten wniosek i ile trzeba tych wnioskow jezeli mama jest jedynaczka????

Aktywny użytkownik

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów