Witam bardzo serdecznie i proszę o radę.

Mam problem rodzinny, a raczej mój dziadek ma i chciałabym się dowiedzieć co może zrobić w tej sytuacji.

Mój dziadek ma 2 synów i 2 domy ( na połowę z nieżyjącym już bratem ). Syn D. mieszka wraz ze swoją rodziną w połówce jednego z domów, w drugiej połówce natomiast mieszka dziadek wraz z drugim synem A.
Problem polega na tym iż dziadek wziął pożyczkę dla małżonki syna D. i niestety ale teraz syn D i jego małżonka tego kredytu nie spłacają i wszystko musi spłacić dziadek, który i tak jest już zadłużony. Niestety komornik nie moze już wejść na jego konto, bo połowa środków idzie na spłacę pożyczek wziętych dla syna D. Dziadek próbował rozmawiać z synem i jego małżonkom o spłacie kredytu, ale oni twierdzą, ze skoro on podpisał to niech on spłaca, tylko że on nie ma skąd a grozi mu sąd i komornik. Syn D. mieszka w jednej polówce domu należącej do dziadka, ale nie ma żadnych papierów na to, więc takjakby mieszka tam bezprawnie ( dobrze mi się wydaje ), bo przecież dom jest dziadka, a on nie podpisał z nim umowy i nie zapisał mu domu. Teraz dziadek rozważa eksmisję syna w celu uzyskania pieniędzy na spłatę długów.Czy prawo jest po stronie dziadka i w jaki sposób może pozbyć się syna z jego domu ?

będę wdzięczna za pomoc