+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Pozew do sądu spółki cywilnej o brak opłaty najmu

Nowy użytkownik

Pozew do sądu spółki cywilnej o brak opłaty najmu

Wniosłam pozew P do sądu na udziałowców spółki cywilnej, którzy zalegają z czynszem za wynajem lokalu.
    Jako adresy pozwanych podałam adres siedziby spółki, bo skąd mam wziąć ich domowe adresy? Spółki w urzędzie miasta czy gminy nie rejestruje się, jeden z udziałowców prowadzi działalność gospodarczą pod adresem siedziby spółki, natomiast drugi nie jest zarejestrowany w tym mieście i gdzież go szukać? Przecież może prowadzić działalność w kilku miejscowościach. Jak uzyskać adres domowy i czy jest on niezbędny do pozwu?

Ekspert
    Przegląda
    Katowice

Re: Pozew do sądu spółki cywilnej o brak opłaty najmu

Musisz wystąpić do MSWiA.
    Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji gromadzi informacje o wszystkich osobach zameldowanych w Polsce w wyspecjalizowanej komórce, dawniej w Centralnym Biurze Adresowym. Wydział Udostępniania Informacji Departamentu Spraw Obywatelskich zajmuje się m.in. udzielaniem informacji adresowych ze zbioru PESEL. W celu uzyskania informacji należy złożyć wniosek wraz z uzasadnieniem oraz podąć jak największą ilość informacji, jakimi dysponujemy, o poszukiwanej osobie. Oczywiście również w tym przypadku musimy wykazać interes prawny, czyli wskazać, dla jakich celów przedmiotowa informacja jest nam potrzebna – można np. dołączyć do wniosku wezwanie sądowe do wskazania adresu poszukiwanej osoby, wezwanie komornicze, dokument potwierdzający zobowiązanie osoby (kopie umów faktur).

Opłata za udostępnienie danych wynosi 31 zł. Opłatę należy wnieść na rachunek bankowy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, 00-951 Warszawa ul. Batorego 5. W przypadku gdy wnioskodawca działa za pośrednictwem pełnomocnika, należy dołączyć dokument stwierdzający udzielenie pełnomocnictwa wraz z dowodem uiszczenia opłaty skarbowej za jego złożenie.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów