+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: rezygnacja z umowy najmu

Nowy użytkownik

rezygnacja z umowy najmu

Witam,

mam pytanie odnośnie zawartej umowy najmu lokalu mieszkalnego. Interesuje mnie w szczególności interpretacja dwóch jej paragrafów.

1.Umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze stron umowy za 3 (słownie: trzy) miesięcznym wypowiedzeniem, złożonym na piśmie, na koniec miesiąca kalendarzowego.

oraz

2. Strony uzgadniają, że jeżeli Najemca zrezygnuje z Umowy przed upływem 30 dni od jej zawarcia, zapłaci rekompensatę Wynajmującemu w kwocie .............. zł (słownie: ........... zł).

Moje pytanie brzmi czy ten drugi uwzględniony w umowie paragraf, powoduje iż w przypadku wypowiedzenia umowy przed upływem 30 dni od jej zawarcia, najemcja opłaca jedynie karę umowną i nie jest zobowiązany do przestrzegania tego co jest w paragrafie wyżej czyli paragrafie odnośnie 3-miesieczniego wypowiedzenia? Czy zgodnie z tym paragrafem, jeśli Najemca wypowie umowe po 2 tygodniach od zawarcia umowy, nie obowiązuje go okres wypowiedzenia, jedynie kara umowna?

Pozdrawiam
    i bardzo dziękuje z góry za odpowiedź.

Ekspert
    Przegląda
    Katowice

Re: rezygnacja z umowy najmu

Nie do końca wiadomo jaki charakter ma zastrzeżona "rekompensata". Może ona być karą umowną i wówczas jeżeli nic innego strony nie uzgodnili, wówczas jej zapłata powoduje wygaśniecie roszczeń, albo ma charakter odstępnego. Moim zdaniem chodzi właśnie o odstepne, czyli zapłatę określonej kwoty zastrzeżonej na wypadek odstąpienia od umowy. Strony zastrzegły zatem prawo do odstąpienia od umowy w terminie 30 dni, przy jednoczesnej zapłacie odstępnego. W przypadku odstąpienia od umowy strony zwracają sobie wzajemne świadczenia, w tym przypadku uznaje się, że umowa tak jakby nie została zawarta. Nie ma zatem koniecznosci jej wypowiadania, bo z prawnego punktu widzenia nie została zawarta. Jak już wyżej napisalem odstąpienie od umowy musi nastąpić z zapłatą odstepnego aby było skuteczne.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów