+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Wyrok z rygorem natychmiastowej wykonalności

Nowy użytkownik

Wyrok z rygorem natychmiastowej wykonalności

Witam, wróciłam do Polski (teraz żałuję), z chłopem (nie jesteśmy małżeństwem) i 2 dzieci, wylądowaliśmy w Krakowie, na mieszkaniu z jego ojcem, który okazał się być alkoholikiem, na moje prośby o znalezienie innego mieszkania, słyszałam, że na tym mieszkaniu można zarobić, ja zarobiłam nerwicę, i po 6 miesiącach poszukiwań znalazłam mieszkanie i przeprowadziłam się z dziećmi, nigdy nie ukrywając, że mieszkania szukam. Dodam jeszcze, że ich ojciec coraz więcej pił, coraz mniej czasu poświęcał dzieciom a do tego wdał się w jakiś "Harlequinowy" związek z mężatką, koleżanką ze szkoły...bla....bla....bla....a mówią, że to kobiety takich romansów poszukują....a ja chcę tylko spokoju, z daleka od patologii, na które narażone były dzieci (obecnie 7 i 4 lat).... a teraz do rzeczy.....
    w czerwcu złożyłam pozew o alimenty z zabezpieczeniem do czasu prawomocnego wyroku, od 20 lipca MIAŁ mi płacić 600 pln do pierwszego każdego miesiąca, z góry...płacił 12-tego....25 listopada była w końcu rozprawa, sam wybrał datę 20-tego, sędzina dodała do tego z góry, i wymusiłam na nim wyrównanie od lipca, sędzina się do tego przychyliła, gdyż to za moje pieniądze dzieci pojechały na wakacje, a ja teraz muszę to spłacić....dorabiam na internecie, ponieważ w przedszkolu nie ma miejsc, nie mogę iść do "normalnej" pracy, przynajmniej do września. Ostatnie pieniądze przed wyrokiem dostałam w połowie listopada, za listopad, i dziś za grudzień....nie przysłał mi wyrównania, ani pieniędzy za styczeń, są święta, a ja nie mam za co dzzieciom kupić prezentów, ponieważ muszę zapłacić za mieszkanie, a niedługo pewnie do mnie zgłosi się komornik....
    a teraz moje pytanie......na końcu przytoczę wyrok...
    W jaki sposób ja mam odbierać ten wyrok, gdyż ich ojciec zarzeka się, że ma czas do 20-tego stycznia na przysłanie mi pieniędzy za styczeń....
    WYROK:
    I. Zasądza od pozwanego.....w lącznej kwocie 900 pln miesięcznie, płatnych z góry każdego 20-tego dnia mieiąca kalendarzowego z ustawowymi odsetkami na wypadek opóźnienia którejkolwiek z rat, począwszy od dnia 20 lipca 2009 r, do rąk matki.....
    II. ...w dalszej części oddalono
    III. / IV. / V. - nikt nie jest obciążony kosztami (tzn. wszyscy podatnicy są...)
    VI. WYROKI W PUNKCIE I. NADAJE RYGOR NATYCHMIASTOWEJ WYKONALNOŚCI.
    PS
    co ja mogę? jak mam na nim wymusić, by płacił terminowo? Kiedy mogę iść do komornika?
    dziękuję

Nowy użytkownik
    Przegląda
    Tychy

Re: Wyrok z rygorem natychmiastowej wykonalności

Ja to rozumiem tak
    Na bieżące utrzymanie z góry do 20 tego czyli za styczeń do 20 tego stycznia.
    Za okres od lipca do dnia wydania wyroku - natychmiast po wydaniu wyroku.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów