+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Problem z sąsiadami wspólnoty

Nowy użytkownik

Problem z sąsiadami wspólnoty

Witam

Zakładam wątek w prawie cywilnym ponieważ nie bardzo wiem jaki byłby odpowiedni dla moich pytań za co z góry przepraszam. Pytania mianowicie mam dwa:

- pierwsze to takie, że mieszkańcy mojej klatki mają zwyczaj zapalać światło w ganku i przed nim na zewnątrz budynku na całą noc. Na klatce schodowej na szczęście jest czasowe. Nie widzę w tym żadnego sensu, bo i dla kogo? Tym bardziej, że jest dość widno gdyż w niewielkiej odległości znajduje się latarnia. Dlatego też jak tylko późnym wieczorem wracam np. z pracy to światło gaszę. Robię to z czystej oszczędności, bo po co za to płacić? Sąsiedzi mają o to do mnie ogromne pretensje. Proszę mi odpowiedzieć, czy mają rację, czy robię źle, robię to w słusznej sprawie, wszyscy szukają oszczędności a ja nie jestem zbyt bogaty.

- drugie pytanie odnosi się do suszarni prania w piwnicy. Od niedawna jestem właścicielem mieszkania, pod którym mieszkańcy mojego budynku zaraz po mojej wprowadzce zrobili sobie suszarnię prania. Suszyli w mieszkaniach, ale pojawiła się u nich wilgoć. Wykorzystali moment, że jestem nowym mieszkańcem, więc nie będę robił problemów. Ja natomiast wiem, że problem jest i będę miał go ja. Miałem wilgoć w mieszkaniu, które wynajmowałem i w żaden sposób nie mogłem jej zwalczyć a dwoje moich dzieci ciągle chorowało. Dlatego też z żoną kupiliśmy mieszkanie. Mieszkamy na parterze a suszarnię zrobili w piwnicy pod nim. Wilgoć to duży problem i przez wiele lat zdążyłem się już zorientować, że taki układ prędzej czy później spowoduję powstanie wilgoci w moim mieszkaniu. Znam wiele przypadków takich sytuacji i sprzeciwów właścicieli mieszkań pod którymi powstały suszarnie. Sprzeciwy te zwykle zostały załatwione pozytywnie. Pytam, więc, czy ja mam szansę na likwidację tego dla nas zagrożenia.
    Ostatnio edytowane przez G.W. ; 01-18-2012 o 18:29

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Generalnie mamy do czynienia ze wspólnymi pomieszczeniami. O tym w jaki sposób takie pomieszczenia są wykorzystywane decydują współwłąsciciele. Jezeli mamy do czynienia ze zwykłym zarządem, np. kwestia kosztów ponoszonych na utrzymanie wspólnych pomieszczeń (np. gaszenie światła lub zainstalowanie czasowych wyłączników lub ruchu), wówczas wystarcza zgoda większości. Ale jak to przekracza zakres zwykłego zarządu, konieczna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. Niewątpliwie zmiana spospobu użytkowania pomieszczenia wspólnego i zaadaptowanie go na suszarnię przekracza zwykły zarząd. Nie znam dokładnie stanu faktycznego i prawnego, ale w przypadku gdy już wszelkie możliwości zawiodą, wówczas pozostaje złożenie sprawy do sądu, który powinien wydać stosowne orzeczenie, czy działanie większości współwłąścicieli jest odpowiednie.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów