-
Odszkodwanie od gminy za zaniechanie i wprowadzenie w błąd
Witam sprawa wygląda następująco :
W roku 1994 za zgodą gminy adaptowałem strych czyli zakonczyłem prace i nastąpił odbiór przed wejsciem w zycie ustawy o własności lokali z 1995 roku.
Po zakonczeniu adptacji chciałem wykupic od gminy tak powstałe mieszkanie i po kilkukrotnych rozmowach w gminie i kazdorazowym zbywaniu moich próśb wystapiłem w 2000 roku pisemnie o mozliwość wykupu mieszkania , niestety otrzymłem odpowiedz ze nie jest to mozliwe ponieważ nie jest uregulowany stan prawny . Przez kolejne lata chodziłem do gminy by dowiedziec sie czy juz załatwili sprawę uregulowania stanu prawnego .ponownie 2007 napisalm pismo o wykup i ponownie przeszkodą było nieurgulowanie stanu prawnego . Napisałem więc do jednego z posłów a prośbą o pomoc i inerwencje , w odpwiedzi otrzymałem kolejne pismo (odpowiedz z ratusza ) o podobnej argumentacji ze po uregulowaniu stanu prawnego bedzie mozliwośc wykupu i ze gmnina ma złozyc pozew przeciwko wspólnocie o stwierdzenie kto jest właścicielem mieszkania . Ponadto napisano tez ze mogę sam wystąpić do sądu o ustanowienie kto jest włascicielem mieszkania. W 2010 dowiedziałem sie ze gmina wystapiła do sądu o stwierdzenie własności ale ze względu na brak opłaty sądowej pozew został wzrócony . Po rozmowie w gminie i mając owe pismo ze mogę sam wystąpić do sądu co zrobiłem . po pozytywnym wyroku udałem sie do gminy by uruchomić procedurę wykupu . I w gmnie poinformowano mnie ze ten wyrok nic nie daje ponieważ sa roszczenia byłych właścicieli od 2005 roku i to unimozliwia mi wykupienie mieszkania.
Teraz pytanie , czy mogę domagać sie jakiegoś odszkodowania za zaniechanie i wprowadzenie w błąd ?
Nadmieniam tez ze mam wszystkie odpowiedzi i nigdy nie padło tam słowo o roszczeniach a jedynym argumentem niemoznosci wykupu jest brak urgulowania stanu prawnego czyli niewyodrębnienie lokalu i nieuwidocznienie lokalu w księgach wieczystych , obowiazek przeprowadzenia wyodrębnienia lokalu i uwidocznienie w KW spoczywało na gminie zaraz po wykonaniu adaptacji , mam zresztą pismo z biura kontroli miasta który stwierdza ze nie wykonaie takiej czynności jest rażącym naruszeniem prawa i zobobowiązuje burmitrza do uregulowania tej kwestii , pismo jest z 2007 roku
Uprawnienia umieszczania postów