+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Przygotowanie do rozprawy a odzyskanie sprzętu

Nowy użytkownik

Exclamation Przygotowanie do rozprawy a odzyskanie sprzętu

Witam,
    Mam prośbę do prawników lub ludzi którzy znają się trochę na prawie Karnym.
    Pewien czas temu wpadłem z kolegami na głupi pomysł żeby ukraść sprzęt ze sklepu na zasadzie wyłudzenia kredytowego na fikcyjne dokumenty. Dokumenty zostały spreparowane i wydrukowane udało nam się, ale do czasu kiedy kolega został przyłapany za drugim razem. W zeznaniach kolega wszystko powiedział policja odwiedziła mnie i zabrała mojego laptopa i drukarkę. Na początku szedłem w zaparte, że ja tego nie zrobiłem jednak znalazł się kolejna osoba która zrobiła to z "kolegą" za drugim razem, również zostałem obwiniony. Przyznałem się do zrealizowania tak głupiego pomysłu. Poprosiłem o dobrowolne poddanie się karze ( nigdy nie byłem karany ) Obecnie dostalem pismo wyznaczonej dacie rozprawy.
    Jednak moje pytanie brzmi czy istnieje szansa, żebym odzyskał komputer i drukarkę (lub jedno z nich)?
    W jaki sposób mam przekonać sędziego?
    Czy mogę prosić, że jeżeli na komputerze znajdowały się te fikcyjne dokumenty mogą zniszczyć dysk a pozostałą część laptopa mi oddadzą?
    PROSZĘ O POMOC
    PROSZĘ O ODP> NA MEIL. arminvan11@gmail.com
    Z góry dziękuję.

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Ukradziony sprzęt stanowi przedmiot pochodzący z przestępstwa i podlega przepadkowi lub zwrotowi pokrzywdzonemu. Ty jako sprawca przestępstwa nie możesz domagać się zwrotu tego sprzętu.

Nowy użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez law Zobacz posta
    Ukradziony sprzęt stanowi przedmiot pochodzący z przestępstwa i podlega przepadkowi lub zwrotowi pokrzywdzonemu. Ty jako sprawca przestępstwa nie możesz domagać się zwrotu tego sprzętu.
    Laptop i drukarka nie pochodzi z kradzieży to jest mój prywatny sprzęt tylko na laptopie były fałszywe dokumenty i został zatrzymany a na drukarce były drukowane te dokumenty.
    Dodam że sprzęt z kradzieży został od razu sprzedany i nie trafił w ręce policji

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    W takim razie rzeczy te słuzyły do popelnienia przestępstwa i jako takie także podlegają przepadkowi. Zgodnie z art. 44 par. 2 k.k. Jeżeli jednak orzeczenie przepadku tych przedmiotów byłoby niewspółmierne do wagi popełnionego czynu, sąd zamiast przepadku może orzec nawiązkę na rzecz Skarbu Państwa. Czyli musiałbyś przekonać sąd do zwrotu tych przemiotów, których przepadek byłby niewspółmierny do popełnionego czynu, ale sąd wówczas i tak orzeknie o nawiązce na rzecz Skarbu Państwa.

Nowy użytkownik
    w takim razie czy istnieje jaka kolwiek szansa żeby przekonać sędziego że laptop jako całość nie służył do przęstepstwa a jedynie dysk? bo na nim znajdowaly się dokumenty użyte w przestępstwie.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów