+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Jaka może byc kara?

Nowy użytkownik

Jaka może byc kara?

Witam! Mam problem, ponieważ mój chłopak jest podejrzany o groźby i pobicie.
    A zaczeło sie wszystko tak: Mój chlopak chodzil z Pania A ona miala prawie 40 lat. Leczy gdy ja zostawil to ona zaczela mu grozic wypisywac straszne rzeczy o poronieniu itp. nawet znajdywala numery tel do wszystkich jego znajomych i pisala zeby na niego uwazac po prostu przekabacala ich na swoja strone. Grozila mu nasylala jakis ludzi na niego. Nawet do mnie pisala... Po miesiacu przyszedl do niego do domu jakis chlopak znal go troszke z widzenia i ze slyszenia. Po jakas ładowarke czy cos tego typu. Gdy weszli do domu to poszli odrazu do mojego chlopaka pokoju. Moj chlopak nie znalazl tej rzeczy u siebie w pokoju postanowil zejsc na dół do salonu bo tam zostawil. W swoim pokoju zostawil na ławie telefon gdzie mial zapisane wszystkie wiadomosci tej Pani A. Szukał tel caly dzien ja gdy probowalam sie dodzwonic do niego słyszalam tylko poczte. Albo ja wysylalam wiadomosc do niego to po 2 dniach przychodzil mi sms BLAD WYSYŁANIA. Po tygodniu powiedzial mi ze pobil tego chlopaka aby oddal mu tel. Ale on sie wypieral. Nawet pani A pisala do mojego chlopaka na nowy nr. tel. (tylko zkad ona go miala?) Napisala mu tak: "To nie On ci zabrał tel" Zkad ona o tym wszystkim wiedziala???

Jaki mozna wyciagnac wniosek z tej calej sprawy???

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Trudno powiedzieć. Sprawa jak widać nie jest ostatnie rozwiązana. Za samo pobicie, w zalezności od stopnia obrażeń, od zamiaru i innych okoliczności (czyn o charakterze huligańskim), kara może być od grzywny, poprzez karę pozbawienia wolności w zawieszeniu do bezwzględnej kary pozbawienia wolności. Oczywiwcie istotne znaczenie będzie mieć także wcześniejsza karalność, to czy pracuje czy też nie, czy się uczy, ile ma lat... generalnie na podstawie opisu nie sposob jest cokolwiek odpowiedzieć. Najlepiej skorzystać z pomocy adwokata.

Nowy użytkownik
    po prostu moj chlopak chcial odzyskac telefon ale ten drugi chlopak sie wypieral ze to nie on a po kilku dniach powiedzial ze mu odkupi tel jak tylko dda (moj chlopak) jemu ten co go zabrał... Moj chlopak nie byl karalny nigdy ma 20 lat i miesiac nie pracuje nie uczy sie.
    A jezeli go niestac na adwokata to gdzie albo do kogo ma sie z tym zwrócic?
    Ostatnio edytowane przez aniasan ; 02-05-2012 o 17:37

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Może poprosić w prokuraturze o przydzielenie mu adwokata z urzędu, zwłaszcza gdy się leczył neurologicznie, odwykowo lub psychiatrycznie to taki adwokat mu będzie przydzielony, bo zachodzi wątpliwość co do jego poczytalności. Nie wiem jaka jest kwalifikacja czynu, czy jest to pobicie z obrażeniami pow. 7 dni, czy też poniżej 7 dni czy też inna (np. usiłowanie rozboju, naruszenie nietykalności itp). Od tego jakie były okoliczności zależy ewentualne zagrożenie karą. Jak sprawca ma 20 lat, to odpowiada jako sprawca młodociany. Sąd może w stosunku do takiego sprawcy ustala taką karę aby sprawcę przede wszystkim wychować, może zatem zamiast kary stosować środki wychowawcze (np. dozór kuratora).

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów