-
Kara grzywny i 2 lata w zawieszeniu - Prosze o pilną odpowiedź
Witam
Nazywam się Mateusz po ukonczeniu 18 lat podrobiłem legitymacje wklejajac zdjecie swoje do leg. kolegii ktora byla wazna i zostałem przyłapany i niestety dostałem 500 zł grzywnej w zawieszeniu na 2 lata miało to miejsce w lutym 2009r podkresle ze frzywna została odrazu zapłacona i teraz moje pytanie czy juz moge dostac pozytywne oswiadczenie o niekaralnosci i jak to się ma do starania do pracy w mundurówce tzn w pracy miejskiej w moim przypadku. Trzeba napisac oswiadczenie ze nie ylem karany ale jesli byłem a to jest juz przedawnione to jak to sie ma do takiego oswiadczenia prosze o profesjonalna odpowiedz pozdrawiam Mateusz
-
W Twoim przypadku nastąpiło już zatarcie skazania. Zatarcie skazania następuje po upływie 6 miesięcy od zakończenia okresu próby. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania. Z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe a wpis o skazaniu usuwa się z rejestru skazanych. Od zdarzenia minęły 2 lata i 6 miesięcy, zapłaciłeś grzywnę więc możesz już swobodnie twierdzić, że nie byłeś karany.
-
dobra ja rozumiem kara uległa juz zatarciu ale ja sie staram o prace w strazy miejskiej i tam trzeba napisac osiwdczenie na początku że ja taki i taki oswiadczam ze nie byłem karany i tu jest ten problem jak ja mam sie zachowac w tej sytuacji ? byłem karany ale juz w swietle prawa nie jestem i jak to sie ma do tego osiwdczenia ? Czy pisząc ze nie byłem karany popełnie jakies kolejne wykroczenie ?
-
Spokojnie możesz twierdzić, że nie byłeś karany i nie popełnisz żadnego wykroczenia. W tym przypadku tak to działa:-) Oczywiście co innego fakt zatarcia skazania a nieposzlakowana opinia. Jeśli SM sprawdzi tylko w KRK to spoko ale jeśli sprawdzi w Krajowym Systemie Informacji Policji to może być problem. Spróbować zawsze można:-)
-
nooo właśnie ! wymagania maja następujące : niekaralność oraz nieposzlakowana opinia ! Więc jedno z drugim wyklucza się ?
-
Tak niestety to działa. Ale musisz spróbować. Straż Miejska nie zawsze sprawdza w bazach policyjnych. A w świetle prawa jesteś niekarany.
Uprawnienia umieszczania postów