+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Więziennictwo w Polsce

Moderator Awatar Aleksandra

Więziennictwo w Polsce

rozmowy teoretyczne - wydatki na więźnia w Polsce 2,5 tys. tak tak pieniądze podatników... ale w Europie te wydatki są mierzone w kwotach od 3 do 6 tysięcy, ale euro nie złotych. Mowa oczywiście o miesięcznych wydatkach. Druga sprawa metraż... też nie wyglada to u nas za dobrze.... Czy kara więzienia jest więc najlepszym rozwiązaniem?

law
    law jest nieaktywny
    Super Moderator Awatar law
    Przegląda
    Katowice
    Ja uważam, ze przede wszystkim więźniowie powinni pracować a nie bezczynnie spędzać czas. Jest tyle miejsc i prac publicznie użytecznych, gdzie moznaby ich zatrudnić. Niech zapracuja na swoje utrzymanie

Aktywny użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez law Zobacz posta
    Ja uważam, ze przede wszystkim więźniowie powinni pracować a nie bezczynnie spędzać czas. Jest tyle miejsc i prac publicznie użytecznych, gdzie moznaby ich zatrudnić. Niech zapracuja na swoje utrzymanie
    Zgadzam się z tym w zupełności. Myślę, że dla niejednego gagatka byłaby to najlepsza forma resocjalizacji.

zatrudnić - brzmi pięknie, ale na terenach zakładów karnych nie ma aż tyle prac, albo nie ma możliwości by niektóre wykonywać, a poza teren nie wszyscy więźniowie mogą wychodzić bez eskorty ochrony a to znowu są koszty....

Moderator Awatar Kamila1980
    Przegląda
    Wrocław
    Cytat Zamieszczone przez Aleksandra Zobacz posta
    rozmowy teoretyczne - wydatki na więźnia w Polsce 2,5 tys. tak tak pieniądze podatników... ale w Europie te wydatki są mierzone w kwotach od 3 do 6 tysięcy, ale euro nie złotych. Mowa oczywiście o miesięcznych wydatkach. Druga sprawa metraż... też nie wyglada to u nas za dobrze.... Czy kara więzienia jest więc najlepszym rozwiązaniem?
    Nie za bardzo rozumiem, do czego zmieszasz - co masz na myśli... Chciałabyś, aby zostały podniesione wydatki, żeby im było lepiej? :-) Masz pomysł na pozbycie się więźniów? Więzienie to kara... Resocjalizacja hmm jaka jest skuteczność? Chyba nie może być tak, że bardziej Państwo będzie dbało o więźniów niż o bezdomnych... co do kwestii pracy to może po prostu szkoda, ze się czasu zmieniły :-) bo kamieniołomy by się niektórym przydały!

zastanawiające, a w jaki to sposób Państwo pomaga bezdomnym - bezdomni to problem nierejestrowany, nie to co więźniowie odbywający karę. Czy ja chcę, żeby im było lepiej w więzieniu, a jasne -- takie warunki jak brak pracy brak miejsca itd to też nie są warunki sprzyjające resocjalizacji . a poza tym UE i tak na nas wymusza powoli "dopasowanie" standardów... a u nas co - do więzienia kolejka, wieczny brak miejsc, przepisy pozwalające na jakiś czas zamykać wieźniów na jeszcze mniejszej przestrzeni niż przewiduje ustawa - czyli po prostu próba nie rozwiązania problemu, ale jego ukrycia... .. ale nie o to mi akurat chodziło tylko o sam pomysł karania karą więzienia - w krajach, w których problem przeludnienia więzień jest mniejszy niż u nas, kara ta jest pewnego rodzaju ostatecznością... a u nas się po prostu zamyka - tak jakby izolacja miała być rozwiązaniem. Przecież katalog kar mamy szeroki dla każdego można coś znaleźć... grzywny, ograniczenie praw, prace społeczne... OOO prace społeczne - wszystkim się podoba jakby więzień pracował - ale więźnia trzeba przy robocie pilnować trochę mocniej niż takiego wolnego Jana Kowalskiego co to coś przeskrobał, ale jednak go nie zamknęli, ale liście kazali grabić... No tak, ale nikomu nigdy nie dogodzi - i powiedzą, że wolny kowalski to kradnie pracę, która mogli by wykonywać bezrobotni w ramach prac interwencyjnych ...

Nowy użytkownik
    Do pana rudylokajak mniemam pochodzenia od rudego upierzenia poplatanego z glupota i brakiem powciagliwosci!!Uzuwajac slowa resocjalizacja musisz wziac pod uwage ze w Polskim wieziennictwie tylko slyzba wiezienna i kolorowe czasopisma uzywaja tego pustego sloganu-mie ma czegos takiego jak resocjalizacja-to po pierwsze,a po drugie to nie jeden skazany chce ,domaga sie ,prosi,stara sie o prace tylko ma ja odmawiana!!! doslownie i w przenosni.W polskim ZK praca to nagroda i dobre znajomosci-to przywilej,a jest jej pod dostatkiem-Wystarczy tylko popatrzec jak te zaklady wygladaja-ich stan techniczny jest fatalny i odrazajacy.Rozumiem brak pieniedzy na pensje za prace .Ale nie jeden chetnie by pracowal za darmo ,ady tylko cos robic.Powiem tak -w jednym ZK zorganizowano(tak jak w wielu innych)kurs dla Gipsiarz-fajna sprawa co??.....tylko ze uczyc mial gostek ktory nie mial o tym zielonego pojecia ,w pomieszczeniu 6m/2 bylo 15 uczcych sie z jedna paca i kilogramem gladzi(tzw.resocjalizacja poprzez nauke zawoduhehehe!!..Dobra rada-zabierajac glos trzeba miec cos do powiedzenia na dany temat ,a nie tylko chec paplania glupot.

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów